Τι είναι το Content Marketing; 19 Μύθοι και η Αλήθεια

ΑρχικήBlogΤι είναι το Content Marketing; 19 Μύθοι και η Αλήθεια

Με το παρόν άρθρο θα λύσουμε πολλούς μύθους για το τι είναι το Content Marketing και τη χρησιμότητά του για εσάς. Αυτό χρειάζεται γιατί για αυτό το θέμα κυκλοφορεί αρκετή και “θολή” πληροφορία.

O όρος Content Marketing και οι μύθοι που υπάρχουν για το Content Marketing είναι πολλοί. Ο όρος αυτός δεν είναι ευρέως γνωστός στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι όλα όσα περικλείει αφορούν την πλήρη στρατηγική για οργανική άνοδο στις μηχανές αναζήτησης. Ακόμη και το γνωστό SEO (Search Engine Optimization) ή Βελτιστοποίηση για τις Μηχανές Αναζήτησης, είναι μέρος του Content (αλλά και του Search) Marketing.

Το Content Marketing αφορά και εμπεριέχει τον μεγαλύτερο αριθμό από ενέργειες για το Branding μίας επιχείρησης, όσον αφορά τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν online.

Είναι τόσο σημαντικό και αποτελείται από τόσο διαφορετικές ομάδες ενεργειών, ώστε για αρκετές επιχειρήσεις να αποτελεί “πονοκέφαλος” το να καταλάβουν τι -εν τέλει- μπορούν να κάνουν, πόσο μπορεί να κοστίζει ένα τέτοιο σύνολο ενεργειών, και πως τελικά κάποιος μπορεί να ελέγξει την πρόοδο και την αποτελεσματικότητά του.

Πλέον όλων αυτών, κάθε ένας wannabe πάροχος τέτοιων υπηρεσιών, που θεωρεί ότι μπορεί να φτιάξει 10 φωτογραφίες και να γράψει στα γρήγορα 2 κείμενα, υπόσχεται “τον ουρανό με τα άστρα” σε αποτέλεσμα. Συνήθως το υπόσχεται και σε “φθηνά πακέτα” ή “starter πακέτα”.

Τα οποία όλα αυτά φυσικά δεν σημαίνουν κ-υ-ρ-ι-ο-λ-ε-κ-τ-ι-κ-ά τίποτα. Οι μύθοι για το Content Marketing είναι τόσοι πολλοί όσο και όσοι μιλάνε για μέρος αυτού με ωραία “buzz words” συνήθως δεν ξέρουν και τι λένε.

Άλλοι δημοσιεύουν “οικονομικές” υπηρεσίες/εργαλεία διάγνωσης προβλημάτων (όσο γραφόταν αυτό το άρθρο, μας ήρθε άλλη μία) οι οποίες κάνουν λάθος διάγνωση (καταστροφικό) ή μερική διάγνωση. Το οποίο και τις καθιστά από βλαβερές έως άχρηστες. Και αρκετές φορές είναι και συνδρομητικές σε “προνομιακή τιμή”. Αυτά βέβαια γίνονται κυρίως στην Ελλάδα, όπου υπάρχει μερική ή/και παραπληροφόρηση για το Digital Marketing γενικότερα.

Τα σοβαρά εργαλεία διεθνών υπηρεσιών δεν είναι ούτε σε “φθηνές τιμές”, ούτε -τολμούν- να δείξουν λάθος ή μερικό αποτέλεσμα. Για αυτό και παραμένουν… σοβαρά.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά και ας πάμε μετά στους μύθους και τις αλήθειες για το Content Marketing. Εάν τα ξέρετε ήδη, τότε κάντε scroll απευθείας προς τις αλήθειες και τους μύθους για το Content Marketing.

Τι είναι το Content Marketing Και Από Τι Αποτελείται;

Το Content Marketing είναι μία ολοκληρωμένη λύση στρατηγικής και ενεργειών με στόχο την οργανική άνοδο επιμέρους σελίδων ενός website, στις μηχανές αναζήτησης. Δηλαδή, την άνοδο χωρίς να πληρώνει κάποιος διαφήμιση. Αυτό είναι το -ας πούμε- φανερό αποτέλεσμα.

Οι ενέργειές του εκμεταλλεύονται (ναι, έτσι ακριβώς) και όχι απλά αξιοποιούν, το σύνολο των μηχανισμών εύρεσης πληροφορίας που χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου, καθώς και όλα τα μέσα που χρησιμοποιούν για να διαβάσουν/δουν διαφορετικού είδους περιεχόμενο.

Κατ’ επέκταση, το Content Marketing δεν είναι μία ενέργεια. Είναι πολλές ενέργειες με ιεράρχηση στόχων, όπου η άνοδος (ranking) στα οργανικά αποτελέσματα είναι ο κυρίαρχος στόχος, με απώτερο σκοπό να φέρει τη στοχευμένη επισκεψιμότητα προς την ιστοσελίδα.

Με λίγα λόγια, αν κάποιος ψάχνει για (παράδειγμα) “ηλεκτρονικό κατάστημα” να βγει και η δική σας σελίδα στην 1η σελίδα, όσο το δυνατόν πιο ψηλά.

Τα στοιχεία της Στρατηγικής

Το C.M., ως πλήρης στρατηγική, αποτελείται από:

  1. Ανάλυση στόχων
  2. Εντοπισμός ευκαιριών και δυσκολιών για ranking
  3. Εκπόνηση στρατηγικής ανά κανάλι Content Marketing (ανά μήνα)
  4. Δημιουργία Περιεχομένου
  5. Εκτέλεση
  6. Μέτρηση και Conversions
  7. Διορθώσεις/Προσαρμογές
  8. Συντήρηση αποτελεσμάτων

Αυτό είναι ένας κύκλος που συνεχίζεται μέχρι να έρθει το αποτέλεσμα που θέλουμε. Δηλαδή η άνοδος μίας συγκεκριμένης σελίδας, για συγκεκριμένους όρους αναζήτησης στη Google, Yahoo!, Bing και όπου χρειαστεί να ανέβει.

Τα στοιχεία της Εκτέλεσης Ενεργειών

Για να επιτευχθεί ο στόχος, χρησιμοποιούνται ένα πλήθος εργαλείων και ενεργειών. Η Google μόνο, έχει να μας διαθέσει πολλαπλά κανάλια αξιοποίησης. Πλέον αυτής είναι και μια σειρά άλλων εργαλείων όπως forums, blogs, directories, image banks, video hosting sites, mobile κανάλια, κ.ά.

Και αυτά πάλι, δεν είναι όλα όσα μπορούν να αξιοποιηθούν. Υπάρχουν Δελτία Τύπου, Citations, Social Signals, ενέργειες Local SEO, και άλλα.

Οπότε έχουμε πολλά “κανάλια” για να πετύχουμε το επιθυμητό ranking. Αν για ένα τομέα της αγοράς δεν εξυπηρετεί ένα “κανάλι”, υπάρχουν άλλα.

Όλα αυτά θέλουν ενορχήστρωση, πλάνο και παρακολούθηση.

Φυσικά προηγείται η γνώση και τα δεδομένα. Χωρίς αυτά, απλά “πυροβολούμε στα τυφλά”. Αυτό σημαίνει χάσιμο χρόνου και χρημάτων προς τυχαίες/άστοχες ενέργειες. Το οποίο και δεν θέλει καμία επιχείρηση.

Έχει Αξία το Content Marketing για μία Επιχείρηση;

Το C. Marketing και τα επιμέρους εργαλεία του, είναι τα μόνα που χτίζουν αξία. Οι πληρωμένες διαφημίσεις (Adwords, Social) έχουν τη δική τους αξία, η οποία όμως είναι εφήμερη. Όσο πληρώνεις (και πολλές φορές ακριβά), φαίνεσαι. Σταματάς και είσαι στο σημείο που ήσουν όταν ξεκίνησες να πληρώνεις.

Τα Paid Ads έχουν το ρόλο τους, εντός της ευρύτερης στρατηγικής Digital Marketing και πρέπει να τους ανατίθεται αυτός ο ρόλος όταν χρειάζεται, και όχι όταν μπορείς να πετύχεις καλύτερο και μόνιμο αποτέλεσμα μέσω του Content Marketing.

Αυτό ακριβώς είναι και το μυστικό, όταν μιλάμε για σχεδιασμό μίας Στρατηγικής.

Big Data και Content Marketing

Για να έχεις “big data” για την ιστοσελίδα σου, σημαίνει ότι έχεις στήσει σωστά τους μηχανισμούς μέτρησης, αλλά και το website σου και τη λογική του, και φυσικά να έχεις και data και από άλλες πηγές. Αυτό χρειάζεται για να έχουν νόημα τα big data.

Εναλλακτικά, για ένα νέο website ή για ένα που δεν τα έχει σωστά ρυθμισμένα, θα είναι σαν να ξεκινάει πάντα από το μηδέν. Οπότε πρέπει να βρει αυτά τα “big data”.

Αυτό είναι το άλλο μυστικό και από τα σημεία που “φωνάζουμε” επί χρόνια. Δηλαδή, το να στηθεί σωστό website από την αρχή και σωστή μεθοδολογία Metrics.

Το καλό είναι ότι υπάρχουν και εργαλεία και μέθοδοι για να τα βρει κανείς. Αρκεί να ξέρει πως και τι να ψάξει, και πως να τα αξιολογήσει ως προς την επικείμενη χρήση τους.

Το άλλο καλό είναι ότι -με αυτή την πληροφορία- κάθε λάθος μπορεί να διορθωθεί.

Τα Big Data σας δίνουν μία πολύ πιο αναβαθμισμένη πληροφορία για την αγορά που θέλετε να κινηθείτε. Επί της ουσίας εκεί δεν μιλάμε απλά για Content Marketing, αλλά για επιστήμη (science).

Με αυτή την πληροφορία μπορείτε να βελτιστοποιήσετε όλα τα call to actions και τα conversion paths, για όλο το φάσμα του Digital Marketing και να κατανοήσετε ακόμη καλύτερα το κοινό στο οποίο στοχεύετε.

Website και Content Marketing

Ενώ αρκετοί θεωρούν ότι το Content Marketing είναι ανεξάρτητο του website, αυτό είναι μακρυά από την αλήθεια. Το σωστά φτιαγμένο με σωστό On-Page SEO website, αποτελεί ξεχωριστό μέρος του SEO, αλλά παράλληλα είναι προαπαιτούμενο του SEO μέσω του Content Marketing.

Η λογική αυτή βασίζεται στον απλό νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.

Παράδειγμα: Θέλετε να ανέβετε στις μηχανές αναζήτησης για μία φράση. Αυτή η φράση, έχετε εντοπίσει, είναι το πως ψάχνει ο κόσμος. Εάν για αυτή τη φράση και τις συναφείς με αυτήν δεν έχετε μία αντίστοιχη σελίδα εντός του website σας, πως θα κάνει η Google το “ταίριασμα” αναζήτησης/αποτελέσματος;

Αυτή είναι η πιο απλή και βασική λογική. Πολλοί τείνουν να περιγράφουν μία σελίδα στο website τους όπως εκείνοι νομίζουν ότι πρέπει χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν στοιχεία για το πως ψάχνουν οι εν δυνάμει πελάτες τους.

Το αποτέλεσμα είναι να μην γίνεται ranking αυτής ή/και ακόμη χειρότερα να βγαίνει η σελίδα τους σε αποτελέσματα αναζητήσεων για άσχετα θέματα. Δηλαδή για ότι συμπέρανε η Google για την κάθε σελίδα τους.

Οπότε, website και content marketing (και SEO) πάνε χέρι-χέρι. Όπου υστερείτε στο ένα, δεν θα το καλύψει το άλλο, και θα πετάξετε χρόνο και χρήματα απλά προσπαθώντας να τα “ταιριάξετε”.

Μύθοι για το Content Marketing και Αλήθειες

Μύθος 1: Το Content Marketing δεν κάνει για την επιχείρησή μου.

Το Content Marketing αποτελείται από πολλά μέρη. Η ανάλυση και τα δεδομένα δείχνουν αν όλα ή το μεγαλύτερο μέρος τους (και πως) πρέπει να ενσωματωθούν στη δέσμη ενεργειών που μπορείς να κάνεις. Δεν υπάρχει επιχείρηση που να θέλει να πουλήσει κάτι και να μην υπάγεται σε ενέργειες Content Marketing. Εκτός και εάν είσαι η Booking.com που το έχει χτίσει ήδη εδώ και χρόνια, αλλά είσαι;

Ενδεχομένως να έχεις δει ότι ακόμη και η Airbnb δημιούργησε τα Airbnb Stories που κάνουν αυτό ακριβώς; Γιατί το έκανε;

Μύθος 2: Ωραία, θα γράψω κείμενα με πληροφορίες και θα ανοίξω και ένα blog στο site, και… και…

Εχμ, όχι. Ακόμη και εάν γράφετε ωραία κείμενα που αρέσουν, οι μηχανές αναζήτησης πρέπει να καταλάβουν για τι πράγμα μιλάει η κάθε σελίδα του website σας ΚΑΙ το κείμενο. Αυτό σημαίνει ότι έχετε μάθει πως να γράφετε κείμενα που να είναι Search Engine Optimized ΚΑΙ παράλληλα και η κάθε σελίδα του website σας είναι Search Engine Optimized. Το οποίο προυποθέτει ότι έχετε βρει πως ψάχνει ο κόσμος που σας ενδιαφέρει για να ενσωματώσετε τους όρους και στο site και στη δομή και στα κείμενα. Όλα είναι μία αλυσίδα.

Σαν να μην έφταναν αυτά, πρέπει να μπορείτε και να αξιολογήσετε και τις άλλες σελίδες που ήδη κάνουν rank για το ίδιο, τα δυνατά τους στοιχεία και την αδυναμία τους. Με στοιχεία. Για να μπορείτε να φτιάξετε κάτι καλύτερο από αυτές, αλλά όχι με βάση την “άποψη” που έχετε. Με βάση στοιχεία. Μετρήσιμα στοιχεία.

Μύθος 3: Ωραία θα μάθω τα εργαλεία και θα γράψω SEO κείμενα και θα τα κάνω post.

Ωραία. Όμως, το διαδίκτυο αποτελείται από πολλά πράγματα που χρησιμεύουν στην ενίσχυση του ranking μίας σελίδας. Αυτά είναι videos, φωτογραφίες, graphics, backlinks, mobile περιεχόμενο, voice search και άλλα πολλά. Όλα αυτά πρέπει να αποτελούν μέρος μίας δομημένης στρατηγικής τόσο για On-Page SEO, όσο και για Off-Page SEO. Πρέπει να τα αξιοποιήσετε και αυτά, σε σχέση με τα κείμενά σας και όλη την ανάλυση, κλπ.

Μύθος 4: Το Content Marketing πρέπει να δημιουργεί πωλήσεις για να θεωρείται επιτυχημένο.

Στο δια ταύτα, αυτός είναι ο σκοπός, αλλά στην πραγματική “online ζωή” δεν δουλεύει έτσι ακριβώς. Βασικά με το C.M, μπορείτε να έχετε ακόμη περισσότερα, ειδικά στο χτίσιμο του brand σας. Ο στόχος είναι διπλός. Από τη μία οι άμεσες πωλήσεις και από την άλλη το χτίσιμο ενός culture που οδηγεί στην εγκαθίδρυση ενός brand ως authority. Αυτό δεν οδηγεί μόνο σε άμεσες πωλήσεις, αλλά θέτει και τις βάσεις για το μέλλον και την ανάπτυξη και συντήρηση της επιχείρησης.

Μύθος 5: Κοστίζει πολλά να τρέξω τέτοιες ενέργειες.

Οτιδήποτε κοστίζει πολλά, όταν δεν είναι μέρος μίας στρατηγικής που έχει ένα στόχο, με -προς τα πίσω- μετρήσιμα βήματα και ενέργειες. Εν ολίγοις, χωρίς σαφές πλάνο και μετρήσεις, κάθε ποσό θα είναι μόνο έξοδο. Αυτό είναι μία γενική αρχή για όλες τις επιχειρήσεις ή ακόμη και για την αγορά μίας τηλεόρασης.

Όταν θέλετε να πάτε ένα ταξίδι για διακοπές και να μείνετε σε ένα ξενοδοχείο, ξέρετε και ποιος είναι ο τελικός σας στόχος (ξεκούραση, καλοπέραση) και οργανώνετε και τα ενδιάμεσα βήματα. Όταν το κάνετε βλέπετε και το κόστος. Δέχεστε ότι αυτό είναι το κόστος για να πετύχετε το στόχο σας. Τότε το ποσό αυτό τότε, στο μυαλό σας, δεν είναι δαπάνη. Είναι το μέσο για να πετύχετε ένα στόχο.

Το καλό με το Content Marketing είναι ότι είναι κλιμακούμενο. Ναι, φυσικά έχει “κατώτατα όρια” γιατί εμπεριέχονται και εργαλεία εκτός της γνώσης και των ενεργειών. Αλλά δεν παύει να είναι κλιμακούμενο.

Όπως είπαμε, η τεχνογνωσία και τα εργαλεία υπάρχουν για να ελέγξει κανείς αυτό το κόστος, το τι θα κάνει ο ίδιος και τι θα δώσει σε τρίτους.

Μύθος 6: Θέλω αποτελέσματα αμέσως.

Όλοι μας! Το ιδανικό θα ήταν αυτό. Βέβαια, αν αυτό ήταν το γεγονός τότε δεν θα πετύχαινε κανείς. Σκεφτείτε το λίγο. Εάν το website σας δεν είναι σωστό και δεν έχετε προβεί σε ένα πλάνο για ranking ποτέ πριν, δεν είναι δυνατόν να βγείτε ψηλά “αμέσως”. Όμως ποια είναι η εναλλακτική σας; Adwords; Social;

Συνήθως τα keywords για Adwords δεν είναι και ότι φθηνότερο. Για να μην πούμε για τα social campaigns όπου οι έννοιες Reach και Like δεν έχουν σχεδόν κανένα (ή ελάχιστο) Conversion σε πωλήσεις, στις -συντριπτικά- περισσότερες ενέργειες. Η ίδια η Facebook σαν εταιρία έχει ανακοινώσει ότι τα metrics της δεν είναι ακριβώς… ακριβή!

Όλοι θέλουμε γρήγορη επιτυχία σε αναγνωρισιμότητα και διαδοσιμότητα, αλλά η ιστορία των επιχειρήσεων έχει δείξει ότι τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει σε μία νύχτα.

Μύθος 7: Θα μάθω και θα φτιάξω το καλύτερο περιεχόμενο.

Ωραίος στόχος. Δεν φθάνει όμως. Πρέπει να μάθετε και πως να το διανείμετε και που και τι πρέπει να κερδίσετε από κάθε πηγή που θα το διανείμετε και τι μπορεί να σας δώσει κάθε πηγή.

Μύθος 8: “Λίγο δύσκολα μας τα παρουσιάζεις, Χρήστο”.

Καθόλου. Χρειάζεται να αποκτήσετε δομημένη γνώση. Αυτή υπάρχει. Τη μαθαίνετε και την εφαρμόζετε, εφόσον σας ενδιαφέρει να τη μάθετε. Το άρθρο αυτό αφορά τη “μυθολογία” που έχετε ακούσει ή που σας “έχουν πουλήσει”. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λύσεις. Αλλιώς τι νόημα θα είχε το άρθρο;

Μύθος 9: Θα γράφω κείμενα κάθε μέρα.

Όχι, δεν χρειάζεται. Πρέπει να δημιουργείτε περιεχόμενο που έχει αξία και ιδανικά εκείνο που είναι evergreen. Δηλαδή, εκείνο που διαχρονικά είναι χρήσιμο με μικρές τροποποιήσεις, και όχι εφήμερο. Ένα καλό παράδειγμα είναι αυτό το άρθρο σε αυτό το blog. Αφορά την αποκατάσταση μετά την πεζοπορία και είναι evergreen. Δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη αυτές οι πληροφορίες. Αυτό είναι ένα δημοφιλές άρθρο, από το 2017.

Μύθος 10: Θα γράφω μεγάλα κείμενα.

Υπάρχει ένα debate (και στοιχεία) που λένε ότι η Google προτιμά τα μεγάλα κείμενα, μεταξύ 2000-3500 λέξεων. Αυτό, δεν είναι ακριβές. Είναι πάμπολλες οι σελίδες που κάνουν rank στη Google με πολύ μικρότερο περιεχόμενο από αυτό τον αριθμό λέξεων. Οι παράγοντες που τις σπρώχνουν ψηλά δεν είναι ο αριθμός των λέξεων από μόνος του. Είναι μία μεγάλη σειρά από influencing factors που δίνουν ειδική αξία στην εκάστοτε μεμονωμένη σελίδα.

Αντίστοιχα, πολλές καλές μεμονωμένες σελίδες εντός ενός website, ανεβάζουν το website συνολικά.

Μύθος 11: Το περιεχόμενο πρέπει να μιλάει για την επιχείρησή μου.

Βασικά, “μιλάτε” σε ανθρώπους, με επιχειρήσεις που έχουν ανάγκες και θέματα προς επίλυση. Οπότε πρέπει να λύσετε τα δικά τους προβλήματα.

Μύθος 12: Θα στήσω ένα εργαλείο που ποστάρει αυτόματα περιεχόμενο στα social και στο blog μου.

Θα σας πω ένα μυστικό. Φαίνεται. Και όχι απλά φαίνεται, μεταφέρει και μία αίσθηση του “δεν με νοιάζει για εσένα που κατά τύχη το είδες”. Σκεφτείτε το. Όταν καλείτε για τεχνική υποστήριξη σε μία υπηρεσία, πότε νιώθετε καλύτερα; Όταν σας βγαίνει το “πάτα 1, πάτα 2,…” ή όταν το σηκώσει ο Κώστας το τηλέφωνο και μιλήσει πραγματικά σε εσάς; Γιατί άλλωστε πιστεύετε ότι προσπαθούν να εξελίξουν τις “αυτόματες” φωνές που απαντούν στα “πάτα 1, πάτα 2,…” και να ακούγονται φυσικές και “ανθρώπινες”;

Μύθος 13: Θα αντιγράψω το τι κάνει “η τάδε επιχείρηση”.

Εάν περιμένετε ότι θα σας πούμε “α πα πα με τίποτα”, δεν θα σας το πούμε. Το θέμα είναι να μπορείτε να βρείτε τι πραγματικά κάνει η τάδε επιχείρηση και τη στρατηγική της, και όχι απλά να αντιγράψετε τυχόν posts στα social και τυχόν άρθρα που δημιουργεί.

Εάν θέλετε να μάθετε ή/και να εντοπίσετε την ύπαρξη (και ποια είναι τα στοιχεία αυτής) μίας στρατηγικής, χρειάζεστε γνώση και εργαλεία για να το βρείτε και να το μεταφέρετε προς εφαρμογή με ασφαλή τρόπο για τη δική σας. Όμως, δεν είναι έτσι απλό. Χρειάζεται αρκετή ανάλυση για να βρείτε τα δυνατά στοιχεία και το πλαίσιο της στρατηγικής ενός άλλου. Όμως, γίνεται.

Μύθος 14: Το Branding δεν έχει σχέση με το Content Marketing.

Όποιος θα σας το πει αυτό, έχει μαύρα μεσάνυχτα. Δεν είναι απαραίτητο ότι αυτός που ξέρει να στήνει το Branding Strategy, ότι ξέρει και να οργανώνει και να εκτελεί Content Marketing ενέργειες. Συνήθως δεν ξέρει και συνεργάζεται με κάποιους σαν κι εμάς. Με τίποτα όμως δεν είναι ασύνδετα αυτά τα δύο. Είναι εγκληματικό λάθος να τα θεωρήσετε ασύνδετα και θα σας βάλει σε μπελάδες.

Μύθος 15: Θα το κάνω και θα κοιτάω με άγρυπνο μάτι την επισκεψιμότητα.

Το να εστιάσετε σε ένα metric είναι λάθος. Αυτό, διότι και τα “οχήματα” που θα χρησιμοποιήσετε θα είναι έτσι και αλλιώς διαφορετικά (banners, posts, videos, P.R., listings, reviews, κλπ). Κάθε ένα δεν δίνει μόνο traffic data προς το website σας. Πόσο μάλλον αν τρέχετε και Offline ενέργειες (έντυπα, τηλεόραση, περιοδικά, κλπ) ή/και live events.

Μύθος 16: Οπότε να κόψω το Mail Marketing;

Όχι. Πριν αναφέραμε τα metrics. Το να δημιουργηθούν υψηλής αξίας mail lists, είναι ένας από τους στόχους του όποιου Online ή/και Offline Marketing plan. Τα mails τα χρειάζεστε ακόμη και για χρήση σε Paid Ads (Adwords, Facebook campaigns), αλλά και σε εξειδικευμένες upselling/cross sellling ενέργειες περιεχομένου και υπηρεσιών.

Μύθος 17: Διάβασα οτι είναι καλό να φτιάχνω γενικό περιεχόμενο για όλους.

Ακούνε και καταλαβαίνουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο; Όχι. Το σωστό είναι να αποτυπώσετε τις personas του κοινού που σας ενδιαφέρει και να γράφετε για να καταλαβαίνουν εκείνοι που ανταποκρίνονται στα αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Πρέπει να σκεφτείτε πως ομαδοποιείται αυτό το κοινό και να μιλήσετε με ιδέες για την ανάγκη τους.

Μύθος 18: Αν τα κάνω όλα καλά, θα με αντιγράψουν και θα τα κάνουν και οι άλλοι.

Αυτό δεν ισχύει όπως βλέπετε ήδη και δεν είναι και έτσι εύκολο να αντιγράψεις μια στρατηγική και όλες της τις ενέργειες. Πρέπει να έχεις αποκτήσει τη γνώση ή να πληρώνεις κάποιον που την έχει. Δεν το κάνουν οι περισσότεροι, για αυτό και υπάρχουν τόσε πολλές ευκαιρίες ακόμη. Δεν τα αντιγράφουν και οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν ότι υπάρχει όλο αυτό και είναι εφικτό. Για αυτό π.χ. και στην Ελλάδα, τον όρο Content Marketing δεν τον ψάχνουν αναλογικά πολλοί. Επίσης, ένα ποσοστό, δεν τηρεί το απαραίτητο commitment που χρειάζεται για να χτίσει.

Εδώ ακριβώς είναι η ευκαιρία σας, μια που -ειδικά το 2020- φάνηκε ότι αν δεν έχει χτίσει κάτι diversified και sustainable, τότε έχεις πρόβλημα.

Μύθος 19: Θα στείλω πολλά links προς το website μου και θα ανέβω στην κατάταξη.

Ναι μεν, αλλά. Χρειάζεστε ποιοτικά links και χρειάζεστε ένα συνδυασμό διαφορετικών τύπων από links. Άλλα μπορείτε να τα δημιουργήσετε εσείς και άλλα να τα αγοράσετε. Χρειάζετε να ξέρετε που να στείλετε και που όχι. Χρειάζετε να μπορείτε να αξιολογείτε τα links και την ποιότητά τους. Δεν είναι τυχαίο που μία εποχή, είχε γεμίσει παντού με “προσφορές” του στυλ 500 links, 50 ευρώ.

Ούτε είναι τυχαίο που ακόμη υπάρχουν websites που σου λένε φέρε να σου βάλω 1 link με 100 ευρώ. Ακούγεται απλό, αλλά το μόνο που συμβαίνει όταν δεν μπορείτε να διαγνώσετε την αξία ενός link είναι να κάνετε κάποιον άλλο πλούσιο και εσείς να παίρνετε πίσω τα λεγόμενα “peanuts”.

Μπορεί Η Επιχείρηση να Κάνει Content Marketing In-house;

Για να το κάνει αυτό μία επιχείρηση, το μόνο που της χρειάζεται είναι δομημένη γνώση και commitment. Το commitment είναι το δύσκολο. Η δομημένη γνώση υπάρχει και έχει αρχίσει να κυκλοφορεί και μπορεί να μαθευτεί.

Εμείς, για παράδειγμα, πλέον των υπηρεσιών που παρέχουμε για αυτά, έχουμε και ξεχωριστό αναλυτικό On-Page SEO και ξεχωριστό Content Marketing course. Δεν είναι περίπλοκα μαθηματικά. Άλλες επιχειρήσεις θέλουν να μάθουν πως να το κάνουν οι ίδιες, άλλες θέλουν να κάνουν outsoucing. Εξαρτάται και πως θέλει και μπορεί να δουλέψει μία επιχείρηση.

Είναι επένδυση μία τέτοια γνώση, γιατί καταλαβαίνει κανείς και τι πρέπει να κάνει (ή τι πρέπει να αναθέσει), τι να περιμένει, πως να το μετρήσει.

Για εμάς ένα από τα πολύ βασικά στοιχεία είναι ότι εκτός της οργάνωσης και εκτέλεσης, ο οποιοσδήποτε μπορεί πλέον να μάθει και τι να διορθώσει.

Είναι πολλές οι επιχειρήσεις που “κινούνται online” κάνοντας σταθερά λάθος βήματα. Είναι κρίμα κάτι τέτοιο, γιατί -όπως είπαμε- η τεχνολογία και η τεχνογνωσία υπάρχουν ανοικτές για όλους.

Στις δε εποχές των “ισχνών budgets” το να ξέρει κάποιος πως να οργανώσει το organic ranking μέσω του content marketing, δεν δημιουργεί απλά μία διέξοδο πιο οικονομικής προβολής, αλλά αποφεύγεται και το χάσιμο χρόνου και χρημάτων από λάθη ή τη μερική πληροφόρηση.

Συμπεράσματα

Δεν θέλουμε να σας πούμε τι να κρατήσετε από το άρθρο.

Πολλά από τα θέματα του Content Marketing εξηγήθηκαν και ενδεχομένως να έχετε ακόμη περισσότερες απορίες ή να έχετε ακούσει και άλλους μύθους για το Content Marketing, ή και για το SEO.

Ότι θέλετε μας ρωτάτε. Εάν έχετε ήδη κάποιο website, στη φόρμα επικοινωνίας έχει επιλογή για να κάνετε δωρεάν το βασικό Auditing. Το διαλέγετε, μας λέτε ποιο είναι το website σας και θα σας απαντήσουμε με ότι βρούμε (και τα καλά και τα στραβά).

Καλή συνέχεια.

Άλλα Άρθρα

Τι είναι το Coaching;

Η μεθοδολογία του coaching είναι αποτελεσματική όταν γίνεται απο...

Τι είναι το τοπικό SEO – Πλήρης οδηγός για το 2023

Ως ιδιοκτήτης μιας μικρής ή μεσαίας επιχείρησης, γνωρίζετε πόσο...

Ποιά είναι η σωστή επιχειρηματική στρατηγική ανάπτυξης;

Είχατε την καλύτερη επιχειρηματική ιδέα και την ξεκινήσατε. Πώς...

Τι είναι το Digital Marketing; Update 2023 – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Όσα πρέπει να ξέρεις για το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital...

Φιλοξενία Ιστοσελίδων WordPress

Πώς Λειτουργούν Οι Λύσεις Για Τη Φιλοξενία Ιστοσελίδων; Βρείτε...