Αυτό το άρθρο για τις μηχανές αναζήτησης και τι χρειάζεται για να ανέβει κανείς στην πρώτη σελίδα, το γράφουμε για να απομυθοποιήσουμε τη συχνή αναφορά στο “τι plugin να βάλω για να εμφανίζομαι ψηλά στις μηχανές αναζήτησης;“.
Η εύκολη και γρήγορη απάντηση είναι: Κανένα plugin δεν θα ανεβάσει την ιστοσελίδα σας ψηλά στις μηχανές αναζήτησης.
Φανταστείτε έναν πύραυλο χωρίς πιλοτήριο, πιλότο και πλάνο πτήσης. Ναι σίγουρα μπορεί να πάρει εμπρός ο κινητήρας με πολλούς τρόπους και να βάλετε όλες τις σωστές ρυθμίσεις για να ξεκινήσει η μηχανή, αλλά δεν ξέρει που να πάει και πως να φτάσει εκεί. Σκέτο “plugin”, χωρίς γνώση ίσον πύραυλος χωρίς πιλοτήριο και σχέδιο πτήσης. Houston, we have a problem!
Ωραία θα ήταν να ίσχυε το αντίθετο αλλά δεν ισχύει. Από την άλλη -ας το σκεφτούμε- αν ίσχυε τότε όλοι θα ανέβαιναν “εύκολα” και άρα κανείς δεν θα ανέβαινε. Δηλαδή, πέρα από πρακτικό το θέμα είναι και φιλοσοφικό. Το ίδιο ισχύει και με τις πληρωμένες διαφημίσεις, όταν οι θέσεις εμφάνισης διαφημίσεων είναι δεδομένες. Σκεφτείτε το και αυτό.
Όπως και να έχει, η απάντηση είναι: ΚΑΝΕΝΑ πρόσθετο δεν “κάνει SEO”. Εδώ θα εξηγήσουμε με απλά λόγια το γιατί.
Φανταστείτε ότι το να έχει κανείς στοχευμένη επισκεψιμότητα για συγκεκριμένους όρους, αλλά και πωλήσεις, επηρεάζεται ακόμη και από το σκέφτονται για τους όρους στην τάδε χώρα που κάνει rank μία ιστοσελίδα… Που σημαίνει ότι μεταβάλλεται το ποσοστό των κλικς.
Πως θα ήταν λοιπόν τόσο εύκολο να ανέβει κανείς πατώντας ένα “απλό κουμπί” σε ένα εργαλείο.
Ας δούμε τι συμβαίνει.
Ποια είναι τα δημοφιλή SEO Plugins για τις Μηχανές Αναζήτησης;
Η πλειοψηφία όταν αναφέρεται σε τέτοια πρόσθετα, συνήθως εννοεί “κάτι” που θα το εγκαταστήσει στην ιστοσελίδα και αυτό με “κάποιους” τρόπους και λειτουργίες θα κάνει την κάθε σελίδα να ανέβει στις μηχανές αναζήτησης.
Φυσικά, αυτό δεν ισχύει.
Τα δημοφιλή πρόσθετα του WordPress και WooCommerce είναι το Yoast SEO και το RankMath. Είναι μόνο αυτά; Όχι, αλλά αυτά είναι τα πλέον δημοφιλή.
Διαθέτουν δωρεάν και premium (ετήσιο fee) εκδόσεις. Φυσικά, οι premium εκδόσεις κάνουν και επιτρέπουν περισσότερες λειτουργίες στην ιστοσελίδα, έναντι του πως βλέπουν οι μηχανές αναζήτησης αυτή την ιστοσελίδα και κάθε σελίδα μέσα σε αυτή.
Φυσικά μπορεί κανείς (ανάλογα το έργο) να βάλει την δωρεάν έκδοση και να είναι μια χαρά (που δεν θα είναι) ή να πάρει την Premium μόνο και μόνο για 1-2 επιπλέον λειτουργίες, οι οποίες όμως είναι κρίσιμες. Φυσικά για να ξέρει ποια να πάρει πρέπει να έχει την απαραίτητη γνώση για να κάνει τη σχετική αξιολόγηση.
Η πλειοψηφία βάζει τη δωρεάν έκδοση γιατί πολύ απλά δεν καταλαβαίνει τι κάνει η (κάθε) premium ή ακολουθεί το “μου είπε ο developer/designer ό,τι δεν χρειάζεται να πληρώνεις για κάτι που το παίρνει δωρεάν”.
Φυσικά αυτό δεν ισχύει. Αν ίσχυε όλοι θα έκαναν -επίσης- rank… Δεν κάνουν.
Αφήνοντας όμως “τις συμβουλές” των απανταχού “gurus” στην άκρη, κάπου εδώ ξεκινάει το τι συμβαίνει με τα SEO plugins και το SEO.
Εκτός του να τα εγκαταστήσει κάποιος, πρέπει να ξέρει και πως να τα παραμετροποιήσει πριν καν φτάσει να “κάνει SEO” με αυτά.
Η λάθος παραμετροποίηση μπορεί εύκολα να καταστρέψει την ιστοσελίδα σας έναντι των μηχανών αναζήτησης και δεν υπάρχει καμία υπερβολή σε αυτή τη δήλωση.
Το χειρότερο, δε, είναι ό,τι μόνο αν έχει τις γνώσεις μπορεί να καταλάβει ότι κάτι άσχημο συνέβη στη σελίδα του. Αν έχει λίγες γνώσεις μπορεί να το καταλάβει μετά από 6-12 μήνες, αν έχει λιγότερες μπορεί και να περάσουν 1-2 χρόνια ή να μην το πάρει είδηση ποτέ και απλά να φτιάξει άλλη μία “νέα” ιστοσελίδα, κάνοντας τα ίδια λάθη.
Τα πρόσθετα αυτά είναι εργαλεία. Πρέπει να ξέρει κανείς τι να τα κάνει και με τι σκοπό. Αλλά φτάνει αυτό;
Όχι δεν φτάνει, ούτε αυτό.
Γιατί τα Plugins δεν σας ανεβάζουν στις Μηχανές Αναζήτησης;
Τι πραγματικά κάνουν όμως αυτά τα SEO plugins; Αν θέλαμε να τα χωρίσουμε σε 2 μέρη, κάνουν τα εξής δύο. Από τη μία πλευρά παρέχουν κάποιες λειτουργίες που αν ήσασταν προγραμματιστές θα μπορούσατε να τις φτιάχνετε μόνοι σας (αλλά θα έπαιρνε πάλι χρόνο) και από την άλλη παρέχουν συγκεκριμένες λειτουργίες ελέγχου σχετικά με το αν κάθε σελίδα ξεχωριστά είναι φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης ως προς ένα ή και παραπάνω keyphrases (λέξεις/φράσεις κλειδιά) που δηλώνετε στο εργαλείο.
Φυσικά και στις 2 περιπτώσεις θα έπρεπε να ξέρετε επακριβώς τι συμβαίνει κάθε φορά που κάνετε μία επιλογή στις ρυθμίσεις τους και γιατί επιλέγετε το κάθε τι.
Οπότε παρέχουν 2 σετ λειτουργιών όπου το ένα εφαρμόζεται γενικά στην ιστοσελίδα και το άλλο στις επιμέρους σελίδες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εργαλεία αυτά θα σπρώξουν/ενισχύσουν/βελτιώσουν την ικανότητα της κάθε σελίδας να ανέβει ψηλά στις μηχανές αναζήτησης. Το να ανέβει ψηλά στις μηχανές αναζήτησης μία σελίδα σημαίνει ότι έχετε εφαρμόσει επί αυτής μια μεγάλη σειρά από κανόνες και ενέργειες (εντός της ιστοσελίδας και εκτός αυτής, προς την ιστοσελίδα).
Βασικά πρέπει να ξέρετε τους κανόνες και πως γίνεται το ranking στις μηχανές αναζήτησης πριν καν αγοράσετε το domain name σας.
Όλους αυτούς τους κανόνες και τις ενέργειες θα τις έχετε ακούσει με τους γενικούς όρους on-page και off-page SEO και -ναι- είναι πέρα από το “βάζω το keyword στον τίτλο και στο url του άρθρου”, κλπ.
Οπότε μπορεί να θέλετε μία Χ σελίδα να ανέβει στις μηχανές αναζήτησης για ένα συγκεκριμένο όρο αναζήτησης, να ακολουθήσετε τις “ενδείξεις” του εργαλείου (yoast, rankmath, άλλο), να είναι όλα “Green and Ready to Go” και φυσικά η σελίδα να μην ανέβει ποτέ στις μηχανές.
Να αποτύχετε πλήρως, και πιστέψτε μας θα αποτύχετε εάν δεν ξέρετε τι κάνετε και γιατί. Θα αποτύχετε εάν δεν έχετε μία σειρά άλλη από στοιχεία άσχετα από αυτά των plugins.
Γιατί; Γιατί πολύ απλά το ότι ακολουθήσατε 6-7 κανόνες σε ένα εργαλείο δεν σημαίνει Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Α. Σημαίνει απλά ότι ακολουθήσατε… 6-7 κανόνες σε ένα εργαλείο και πατήσατε μερικά κουμπιά σε έναν “wizard”. Αυτό είναι όλο. Σκληρό μεν, αλήθεια δε.
Ακόμη και αν διαβάσετε όλα τα άρθρα για το ποιες ρυθμίσεις να βάλετε επακριβώς σε κάθε υποσύστημα του κάθε εργαλείου, πάλι το μόνο που θα έχετε πετύχει είναι να βάλετε σωστές ρυθμίσεις.
Εδώ υπάρχει λοιπόν η παρανόηση περί του “βάζω ένα SEO plugin και θα ανέβω στις μηχανές αναζήτησης”.
Είναι απόλυτα λογικό να μην ανέβετε, ακόμη και όλα “στο πράσινο” να τα έχετε. Γιατί;
Γιατί Δεν Ανεβαίνει η Ιστοσελίδα μου στις Μηχανές Αναζήτησης;
Γιατί στα εργαλεία, για όποια φράση και να βάλετε ως επιθυμητή για τη βελτιστοποίηση μίας σελίδας (ακόμη και για κάτι αστείο όπως το αμπεμπαμπλόμ), απλά θα σας δείξουν αν τηρήσατε κάποιους κανόνες συγγραφής και δημιουργίας. Και όταν λέμε “για κάποιους” εννοούμε για τους “standard”.
Αλλά αυτό δεν είναι SEO, δηλαδή Search Engine Optimization, στα Ελληνικά Βελτιστοποίηση για τις Μηχανές Αναζήτησης.
Τι αξία έχει το “όλα πράσινα” και “good to go”, αν έχει γίνει για έναν όρο ο οποίος ή είναι πολύ δύσκολος για τη δική σας ιστοσελίδα να κάνει rank, ή για έναν που δεν τον ψάχνει κανείς;
Δηλαδή αν γράψετε στην αναζήτηση της Google τον όρο “αμπεμπαμπλομ” και βγείτε στην 1η θέση αλλά κανείς δεν ψάχνει για αυτόν, τι αξία έχει το “όλα πράσινα”; Το κάθε εργαλείο θα σας δείξει λοιπόν αν ακολουθήσατε μία διαδρομή. Δεν κρίνει αν είναι η σωστή ή η λάθος.
Αν προσπαθείτε να ανέβετε με έναν όρο όπου ήδη βγαίνουν στα πρώτα 10-20 αποτελέσματα της Google άλλες πολύ δυνατές σελίδες, τι νόημα έχει το “όλα πράσινα”;
Κανένα νόημα απολύτως. Αυτή είναι άλλη μία σκληρή αλήθεια.
Για να χρησιμοποιήσει κάποιος τα εργαλεία, προϋποθέτει ότι έχει κάνει έρευνα και πλάνο για On-Page SEO και Off-Page SEO (marketing).
Σημαίνει ότι αυτός που επιθυμεί το ranking μέσω των μηχανών αναζήτησης, έχει σχεδιάσει τη δομή της ιστοσελίδας, τα εργαλεία της, έχει βελτιστοποιήσει τον κώδικα, έχει ψάξει πως πρέπει να γραφτούν τα κείμενα, τι backlinks πρέπει να χτίσει και από που, να έχει δει τι κάνουν οι ανταγωνιστές για κάθε έναν όρο με τον οποίο θέλει να κάνει rank.
Σημαίνει ότι έχει κάνει ένα πολύ σωστό πλάνο με σημεία μέτρησης για το ranking πριν καν σχεδιάσει την ιστοσελίδα. Πριν καν την αναθέσει σε κάποιον να του τη σχεδιάσει και να βάλει μέσα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του.
Δεν χρησιμοποιεί τα πρόσθετα για να κάνει SEO.
Και πάλι, και αφού τα κάνει όλα αυτά πρέπει να παρακολουθεί τις μεταβολές των όρων αναζήτησης. Μην ξεχνάμε ότι για να μπει ένας στην 1η σελίδα, κάποιος πρέπει να “σπρωχτεί” έξω από την πρώτη σελίδα.
Άρα, το “βάζω plugin για SEO” είναι μύθος, για όποιον πιστεύει ότι έτσι στήνεται μία ιστοσελίδα για να ανέβει στις μηχανές αναζήτησης.
Για αυτό το λόγο και υπάρχει τεράστιος όγκος πληροφορίας γύρω από το SEO, αλλιώς θα λυνόταν “με ένα plugin”. Δεν λύνεται όμως.
Συμπέρασμα
Για άλλη μια φορά θα το επισημάνουμε. Θέλει σοβαρή δομημένη γνώση (ειδικά στις εποχές που διανύουμε) για να δουλέψει σωστά μια προωθητική ενέργεια.
Είτε αυτή είναι μέσω π.χ. Google Ads ή άλλων ενεργειών Search & Content Marketing.
Αποφύγετε εύκολες “λύσεις” του τύπου “θα σου κάνω SEO βάζοντας κάποια plugins” ή “βάλε plugins” για το κάθε τι. Δεν γίνεται έτσι και αν δεν έχετε καεί ήδη θα καείτε σύντομα ή έχετε καεί αλλά δεν το έχετε καταλάβει. Εάν φτιάχνετε την ιστοσελίδα σας μόνοι/ες σας, χρειάζεστε αρκετές δομημένες πληροφορίες.
Είμαστε στη διάθεσή σας για σοβαρή συζήτηση και σοβαρές υπηρεσίες, με παραδείγματα σωστού και λάθους.
Καλή συνέχεια.