Ποια είναι η Καλύτερη Πλατφόρμα για Eshop;

ΑρχικήBlogΠοια είναι η Καλύτερη Πλατφόρμα για Eshop;

Το μεγάλο ερώτημα. Ποια είναι η καλύτερη πλατφόρμα για eshop που μπορεί να επιλέξει μια επιχείρηση; τι είναι καλύτερο να έχει μια επιχείρηση; Woocommerce Eshop (ή αλλιώς Woo), Prestashop, Shopify, Magento ή κάποια άλλη πλατφόρμα για eshop;

Για να εκφέρει κανείς γνώμη για τη σωστή επιλογή πλατφόρμας για τη δημιουργία Woocommerce eshop (ή άλλου), πρέπει να έχει δουλέψει με αρκετές διαφορετικές. Εδώ ακριβώς είναι και η εμπειρία μας.

Επιπλέον διαβάστε και το άρθρο που μιλά για τη δημιουργία σωστού eshop που πρέπει οπωσδήποτε το δικό σας να έχει.

Να θυμίσουμε ότι eshop θεωρείται και π.χ. ένα ξενοδοχείο που πουλάει κρατήσεις, και όχι μόνο εκείνο που πουλάει π.χ. παπούτσια, ρούχα, κλπ.

Μύθοι για την Επιλογή Πλατφόρμας για eShop

Μύθος 1: Να φτιάξω eshop, να φτιάξω και Facebook store, κλπ.

Λάθος! Σήμερα υπάρχουν λύσεις ώστε να έχεις ένα eshop σαν σημείο διανομής και να διανέμεις τα προϊόντα σου προς πώληση προς πολλαπλά κανάλια.

Εάν απευθύνεσαι στο εξωτερικό υπάρχει λύση να έχεις eshop και να πουλάς μέσω αυτού σε Amazon, Ebay, Skroutz, μέσα από τρίτα websites, affiliates, και άλλα πολλά. Και όλα ταυτόχρονα.

Μύθος 2: Καλό το Instagram αλλά δεν μπορώ να πουλήσω απευθείας;

Μύθος μεγάλος. Γίνεται. Ρωτήστε μας πως. Είναι από τα μεγαλύτερα κανάλια προβολής και υπάρχουν λύσεις που συνδέονται με την κάθε πλατφόρμα eshop και αυτοματοποιούν τις διαδικασίες.

Μύθος 3: Ότι eshop πλατφόρμα και να βάλεις “πίσω” από αυτό που βλέπουν οι επισκέπτες, είναι μια χαρά.

Λάθος τραγικό! Κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικά είδη να πουλήσει. Άλλες πουλάνε online συνδρομές σε υπηρεσίες ή για λήψη προϊόντων.

Άλλες πουλάνε αγαθά, όπως τρόφιμα, παπούτσια, ρούχα, ποδήλατα, εξαρτήματα, έπιπλα. Άλλες έχουν λίγους κωδικούς και άλλες χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες.

Κάποιες πουλάνε υπηρεσίες συνδρομητικές που πρέπει να ανανεώνονται αυτόματα κάθε μήνα. Επίσης κάποιες πουλάνε events ή υπηρεσίες δικές τους ή τρίτων (affiliates).

Ανάλογα την περίπτωση χρειάζεται η σωστή λύση. Ανάλογα τον προσδοκώμενο όγκο αναζητήσεων ή επισκέψεων ή γνώσεις διαχείρισης ενός τέτοιου συστήματος, υπάρχουν διαφορετικές λύσεις.

Κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά.

Μύθος 4: Το design του eshop δεν παίζει ρόλο στις πωλήσεις

Λάθος! Ζούμε στην εποχή που όλα είναι επισκέψιμα από smartphones και tablets και χρειάζονται responsive design. Ειδικά για smartphones, χρειάζεται το interface να προσαρμόζεται με πιο ιδιαίτερο τρόπο, παρά από όταν το βλέπει κάποιος από tablet.

Και αυτό έχει να κάνει με τη διαθέσιμη επιφάνεια οθόνης. Πολλές λειτουργίες που φαίνονται μια χαρά σε laptop/desktop είναι “εμπόδια” σε tablet/smartphone.

Αυτό γιατί σε tablet και smartphone δεν υπάρχει η λειτουργία του “πάω το ποντίκι επάνω από ένα σημείο στην οθόνη και μετά κάνω κλικ”.

Σε tablet και smartphone, με το που θα ακουμπήσει το δάκτυλο επάνω στο σημείο (π.χ. εικόνα προϊόντος) αμέσως ξεκινάει να γίνεται κάτι (π.χ. να ανοίγει η τελική σελίδα του προϊόντος).  

Ακούγεται “απλοϊκό” αλλά παίζει τεράστιο ρόλο στην εμπειρία πλοήγησης και διαδικασίας αγοράς (ή εγκατάλειψης).

Και είναι και άλλοι πολλοί μύθοι.

Εάν προβληματίζεστε ποια είναι η καλύτερη λύση για εσάς, πρέπει να μας ρωτήσετε.

Η περίπτωση του Shopify

Το Shopify δεν είναι μια πλατφόρμα eshop που μπορεί να στηθεί μόνη της κάπου, όπως είναι τα άλλα. Αντίθετα, ο χρήστης νοικιάζει τις λειτουργίες της για όσο διάστημα θέλει.

Ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό της, και κρίσιμο για την απόφαση του ποια λύση να χρησιμοποιήσει κανείς, είναι το παρακάτω.

Για να πάρει κανείς όλες σχεδόν (και λιγότερες) από τις λειτουργίες που έχει το Presta ή το Magento στη βασική τους έκδοση, θα να πληρώνει με το μήνα την ακριβή άδεια χρήσης του Shopify. Και πάλι, δεν περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες βασικές λειτουργίες που θα βρει στις άλλες.

Επίσης έχει -ο διαχειριστής- μικρή δυνατότητα τροποποίησης του συστήματος και του εικαστικού αλλά και της λειτουργικότητας στο Shopify μια που είναι μια σχετικά “κλειδωμένη” πλατφόρμα που δεν μπορεί ο κάθε ένας να την πειράξει.

Υπάρχουν επιχειρήσεις που επιλέγουν αυτό το δρόμο ως μια συνήθως εναλλακτική από ένα woo eshop.

Σύντομα, αντιλαμβάνονται ότι είτε θα πληρώσουν τη μηνιαία ακριβή συνδρομή για να έχουν κάποιες βασικές λειτουργίες (π.χ. η δυνατότητα εφαρμογής εκπτώσεων επί κατηγοριών ή στο checkout), είτε θα αλλάξουν πλατφόρμα eshop, πληρώνοντας και το migration όλων των δεδομένων.

Η καλύτερη λύση είναι να πάει κανείς στη σωστή λύση, που καταλήγει σχεδόν πάντα να είναι και η βέλτιστη για το κόστος επένδυσης.

Κριτήρια Επιλογής για την Καλύτερη Πλατφόρμα για eShop

Η απόφαση βασίζεται στη σύγκριση μεταξύ των συστημάτων, στη βαθιά γνώση τους και τη σχέση αυτών με το πως δουλεύει ή θέλει να δουλέψει η επιχείρηση.

Αυτό θα της το πει ένα agency (όπως εμείς) που έχει στήσει eshops σε διαφορετικές πλατφόρμες (π.χ. Magento, Prestashop, Shopify, WordPress/Woo) και έχει πρακτικά αξιολογήσει τα συν και πλην της κάθε μιας περίπτωσης.

Τεχνικά Σημεία Επιλογής Πλατφόρμας eShop

Η ασφάλεια

Αναφερόμαστε σε ασφάλεια συναλλαγών και ασφάλεια δεδομένων. Το σύστημα χρειάζεται να εξασφαλίζει ότι ο επισκέπτης και νιώθει και είναι ασφαλής να βάλει τα στοιχεία του για αγορές.

Στην Ελλάδα έχουμε το “κακό” (που εν μέρει είναι καλό) ότι κάθε συναλλαγή με πιστωτική -μέσω ενός eshop- λαμβάνει χώρα στο site της τράπεζας.

Έτσι, επί της ουσίας, η τράπεζα διασφαλίζει ότι είναι ασφαλής. Στο eshop κρατούνται μόνο τα στοιχεία αποστολής και τιμολόγησης.

Ταχύτητα ανταπόκρισης της πλατφόρμας σε αναζητήσεις

Θα έχετε δει ίσως διάφορα eshops να ανταποκρίνονται αργά στο να δείχνουν τις σελίδες τους.

Αυτό οφείλεται τόσο στον όγκο αναζητήσεων, πως είναι φτιαγμένα τα templates τους, πως έχει δομηθεί ο μηχανισμός ταξινόμησης και ευρετηρίου (indexing) του eshop αλλά και πόσο καλός είναι και ο server φιλοξενίας.

Εάν το eshop δέχεται queries από διαφορετικά εξωτερικά συστήματα αυτό πρέπει να είναι πολύ καλά διαμορφωμένο καθότι επηρεάζει και επηρεάζεται και από τα άλλα σημεία που διαβάζετε εδώ. Κάθε στοιχείο οφείλει να “κατεβαίνει” γρήγορα στον browser του επισκέπτη.

O server φιλοξενίας

Ανάλογα τις απαιτήσεις του eshop, χρήζει να μπει (το eshop) και στο σωστό server.

Ο λάθος server θα δημιουργήσει από κακή εμπειρία πλοήγησης (και άρα όχι αγορές), έως προβλήματα τεχνικά, ακόμη και σε θέματα ασφάλειας. Μην το υποτιμάτε σαν ανάγκη και σαν κόστος.

Συντήρηση/Updates

Πάρα, μα πάρα πολλοί, φτιάχνουν eshops ή μη eshops, και δεν κάνουν σωστή συντήρηση του κώδικα και των υποεργαλείων που αυτό έχει.

Αυτό επηρεάζει την ταχύτητα και κυρίως την ασφάλεια.

Updates στον κώδικα γίνονται κάθε μήνα, γιατί με αυτό το ρυθμό τα εκδίδουν -στις περισσότερες περιπτώσεις- οι ίδιες οι eshop πλατφόρμες. Εάν το eshop είναι το εργαλείο πώλησης της επιχείρησής σας είναι κρίσιμο.

Σωστό για τις μηχανές αναζήτησης

Πολλές φορές ο ρόλος του Search Engine Optimization παραβλέπεται.

Για να είναι σωστό το eshop, πέρα από τις ενέργειες που θα να γίνουν στη διαμόρφωση της δομής του και του περιεχομένου του, ο ίδιος ο κώδικας χρειάζεται να είναι βελτιστοποιημένος για τις μηχανές αναζήτησης.

Επιλογή Πλατφόρμας Eshop: Επιχειρησιακά σημεία

Ευκολία στη διαχείριση του eshop

Πολύ κρίσιμο. Αν μη τι άλλο -σήμερα- η τεχνολογία διευκολύνει οφείλει να διευκολύνει το να “τρέξουμε” ένα Online μαγαζί και όχι να μας τρώει και άλλο χρόνο.

Πρέπει να μπορούμε εύκολα να βάζουμε 1 ή πολλαπλά προϊόντα και να τρέχουμε προσφορές ή reports. Από την εμπειρία μας και από την εμπειρία πελατών και στα 3 παρακάτω:

 • Magento: Πάσχει ακόμη σε αυτό το επίπεδο
 • Prestashop: Πολύ πιο φιλικό
 • WooCommerce: Για πιο λίγα προϊόντα και λιγότερες δυνατότητες ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι αρκετά βατό

Ευκολία προσθήκης νέων λειτουργιών – Επεκτασιμότητα

Να μπορεί να επεκταθεί το έργο πέρα από το βασικό, οποιαδήποτε στιγμή με free ή premium modules/plugins.

 • Magento: Μέτρια φιλικό
 • Prestashop: Εύκολο να επεκταθεί και για μη καλούς χρήστες
 • WooCommerce: Φιλικό αλλά απαιτείται και καλή γνώση του WordPress γιατί πατάει επάνω σε αυτό

Ευκολία δημιουργία Reporting και export αυτών

Η δυνατότητα έστω και στο βασικό μέρος του έργου να έχουμε σοβαρά reports για πωλήσεις, τζίρους, best performance, μέσα από την ίδια την eshop πλατφόρμα.

 • Magento: Αρκετά ευέλικτο όταν γίνει αντιληπτός ο τρόπος πως δουλεύουν τα σύνθετα Reports αλλά προβληματικό στο Export πολύ κρίσιμων reports. Είναι επεκτάσιμο.
 • Prestashop: Πάρα πολύ ευέλικτο και επεκτάσιμο με πολύ εξειδικευμένα reports, ειδικά για Multistores.
 • WooCommerce: Κάτω του μετρίου. Απαιτούνται ειδικά έξτρας (plugins) για μικρή σειρά reports. Σε μεγάλα eshops είναι πρόβλημα.

Ασφάλεια

Καμμία eshop πλατφόρμα δεν είναι ασφαλής out-of-the-box. Όλες θέλουν παραμετροποίηση, και ο server φιλοξενίας παίζει μεγάλο ρόλο. Πιο συγκεκριμένα:

 • Magento: Πολύ ασφαλές με σωστή παραμετροποίηση
 • Prestashop: Πολύ ασφαλές με σωστή παραμετροποίηση
 • WooCommerce: Πολύ ασφαλές αλλά εδώ η συντήρηση που αναφέραμε πιο πάνω παίζει κρίσιμο ρόλο στην ασφάλειά του (δείτε εδώ τη λύση)

Multi-stores Support

Είναι η δυνατότητα να έχεις πολλά διαφορετικά eshops (π.χ. 2 ή 5 ή άλλο) αλλά ένα ενιαίο διαχειριστικό από πίσω αντί για π.χ. 5 διαφορετικά. Π.χ. στο ένα να πουλάς αυτοκίνητα και στο άλλο ανταλλακτικά ή… παπούτσια (ακραίο, αλλά το αναφέρουμε προς χάριν του παραδείγματος).

Η επιλογή για Multistore βέβαια δεν είναι απλή απόφαση γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η οργανωτική δομή των διαχειριστών, το είδος των reports, το τι πρόσβαση πρέπει να έχουν οι διαχειριστές και σε τι μέσα στο διαχειριστικό, κλπ.

 • Magento: Πολύ καλή συμπεριφορά σε Multi store.
 • Prestashop: Πολύ καλή συμπεριφορά σε Multi store με το Magento να είναι ελαφρώς καλύτερα σε μερικά σημεία.
 • WooCommerce: Δεν υποστηρίζεται by default και με τον ίδιο σωστό τρόπο που το κάνουν τα παραπάνω.

Δυνατότητα για Variations επί των προϊόντων

Για παράδειγμα, η δυνατότητα να θέτει κανείς επί του προϊόντος διαστάσεις, βάρος, χρώμα και διαφοροποίηση τιμής βάσει αυτών. Η ευκολία του να φτιάχνετε προϊόντα προς πώληση όπου οι τιμές αλλά και η ένδειξη παραγγελίας να αλλάζει βάσει παραμέτρων ή ακόμη και σενάρια εκπτώσεων βάσει παραμέτρων και stock.

 • Magento: Πάρα πολύ καλή υποστήριξη και παραμετροποίηση.
 • Prestashop: Πάρα πολύ καλή υποστήριξη και παραμετροποίηση.
 • WooCommerce: Σχετικά καλή για απλά προϊόντα αλλά επεκτείνεται όπως και σε Magento/Prestashop με extra plugins

Σενάρια προσφορών/κουπονιών

Το να μπορείτε να φτιάχνετε σενάρια έκπτωσης σε κατηγορίες ή προϊόντα ή με βάση ημερομηνίες ή με βάση σύνολο παραγγελίας ή με άλλα κριτήρια.

 • Magento: Πάρα πολύ καλή υποστήριξη και παραμετροποίηση.
 • Prestashop: Πάρα πολύ καλή υποστήριξη και παραμετροποίηση.
 • WooCommerce: Βασική υποστήριξη. Επεκτείνεται αλλά όχι τόσο καλά όπως σε Prestashop και Magento.

Σύνδεση με τρίτα marketplaces

Για παράδειγμα: Skroutz, Amazon, Ebay αλλά και Facebook store και άλλα.

 • Magento: Ναι πολύ καλή αλλά με παραμετροποίηση ανά περίπτωση.
 • Prestashop: Ναι πολύ καλή αλλά με παραμετροποίηση ανά περίπτωση.
 • WooCommerce: Ναι πολύ καλή αλλά με παραμετροποίηση ανά περίπτωση.

Συμπέρασμα για την Καλύτερη Πλατφόρμα για eShop

Αν μη τι άλλο είναι αντιληπτό πως η απόφαση για το ποια πλατφόρμα θα επιλεχθεί, είναι αποτέλεσμα έρευνας και ανάλυσης, όχι μόνο τεχνικής αλλά και το πως θέλει να χρησιμοποιήσει οργανωτικά και προωθητικά το eshop μια επιχείρηση.

Το Woocommerce είναι -φαινομενικά- μια πιο βασική λύση σε σύγκριση με τα άλλα συστήματα. Εμείς το προτείνουμε κυρίως σε επιχειρήσεις που δεν έχουν σύνθετες απαιτήσεις από ένα eshop, αλλά απλά ψάχνουν έναν μηχανισμό όπου κάποιος μπορεί να βάζει στο καλάθι κάποια προϊόντα και να κάνει checkout πληρώνοντας.

Ένα Woo eshop, στη βασική του έκδοση (γιατί αυτό συγκρίνουμε ουσιαστικά) υστερεί έναντι των άλλων. Τα άλλα έχουν στη βασική τους έκδοση πολλά παραπάνω εργαλεία και ας μην ξεχνάμε ότι τα άλλα είναι καθαρά πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ το woorcommerce eshop είναι ένα πρόσθετο (plugin) επάνω στο WordPress. Δεν είναι δηλαδή “καθαρά” πλατφόρμα για κατασκευή eshop.

Όπως δεν θα διάλεγε κάποιος το magento, το shopify ή το prestashop για να φτιάξει το εταιρικό του site, έτσι δεν θα διάλεγε και το Woo για μια προχωρημένη λύση ηλεκτρονικού εμπορίου.

Εμείς αναλύουμε τις ανάγκες του έργου και τις επιχείρησης και ανάλογα να προτείνουμε τη σωστή λύση.

Το σωστό σετάρισμα ενός eshop από την αρχή έχουμε δει ότι γλιτώνει από πάρα πολλούς μπελάδες. Όχι μετά από χρόνια αλλά στο άμεσο μέλλον χρήσης του.

Συζητείστε μαζί μας. Θα σας βοηθήσουμε.

Άλλα Άρθρα

Τι είναι το Coaching;

Η μεθοδολογία του coaching είναι αποτελεσματική όταν γίνεται απο...

Τι είναι το τοπικό SEO – Πλήρης οδηγός για το 2023

Ως ιδιοκτήτης μιας μικρής ή μεσαίας επιχείρησης, γνωρίζετε πόσο...

Ποιά είναι η σωστή επιχειρηματική στρατηγική ανάπτυξης;

Είχατε την καλύτερη επιχειρηματική ιδέα και την ξεκινήσατε. Πώς...

Τι είναι το Digital Marketing; Update 2023 – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Όσα πρέπει να ξέρεις για το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital...

Φιλοξενία Ιστοσελίδων WordPress

Πώς Λειτουργούν Οι Λύσεις Για Τη Φιλοξενία Ιστοσελίδων; Βρείτε...