Οι 9 Μύθοι στο SEO για Ξενοδοχεία

ΑρχικήBlogΟι 9 Μύθοι στο SEO για Ξενοδοχεία

Πείτε την αλήθεια. Με το που ακούτε τη φράση “SEO για ξενοδοχεία” δεν σας δημιουργείται αυτόματα και η απορία σε τι διαφέουν οι υπηρεσίες SEO για ξενοδοχεία από το SEO γενικότερα για οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση;

Μήπως η ίδια απορία σας δημιουργείται και όταν ακούτε για “SEO για τον Τουρισμό”;

Οι ακόμη περισσότεροι μύθοι που είναι κοινοί για όλες τις επιχειρήσεις, έχουν παρουσιαστεί στα 2 άρθρα για τους 19 μύθους στο Content Marketing και στους 26 μύθους για το eCommerce SEO.

Όπως προαναφέραμε στα άρθρα αυτά κάθε επιχείρηση που θέλει να πουλήσει κάτι, είναι αυτόματα και ένα “eshop”. Δεν είναι λοιπόν και ένα ξενοδοχείο, μία ecommerce επιχείρηση, με ανάγκες για SEO και για Content Marketing;

Γιατί πρέπει να παρουσιάζεται η ορολογία τόσο περίπλοκη; Για να φαίνεται ως κάτι ακόμη πιο “εξειδικευμένο”; Λοιπόν, δεν είναι.

Με την ευκαιρία, και πριν διαβάσετε τα σημεία απομυθοποίησης του SEO για ξενοδοχεία, δείτε και τα εξειδικευμένα courses μας για On-Page SEO και Content Marketing, αλλά και για WooCommerce. Είναι καιρός για σωστή γνώση και σωστή εφαρμογή και όχι για να πετιούνται χρήματα και χρόνος.

Πάμε να δούμε τι ισχύει.

Μύθοι στο SEO για Ξενοδοχεία

Το σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό ότι για κάθε επιχείρηση που θέλει να δραστηριοποιηθεί Online ή ήδη λειτουργεί έτσι, υπάρχει μία βασική διαδικασία και βήματα που πρέπει να κάνει για την οργανική της άνοδο. Τα βήματα αυτά θα ορίσουν τη στρατηγική της ακόμη και για Paid διαφήμιση.

Χωρίς αυτά τα βήματα, η κάθε (μα κάθε) επιχείρηση, πάει στα τυφλά.

Η Google είναι φίλος σας

Η Google λέει αυτά που θέλει να πει δημόσια και ο κάθε Google Evangelist, που εργάζεται στη Google, λέει αυτά που θέλει η Google να κοινοποιήσει.

Για να καταλάβετε καλύτερα αυτή την πληροφορία, σκεφτείτε το εξής: Πιο παλιά, η Google δεν έκρυβε το πως σας ψάχνουν και έρχονται στην ιστοσελίδα σας (στα Analytics). Σας το έδειχνε. Μετά τα έκρυψε.

Για να ανακαλύψεις πως κάνεις ranking στη Google, χρειάζεται γνώση και εκπαίδευση.

Οι σοβαροί SEO professionals, κάνουν πολλές δοκιμές οι ίδιοι, πολλές φορές δημιουργώντας πειραματικά websites που τα “καίνε” επίτηδες έναντι της Google, για να δουν τι δουλεύει και τι όχι.

Αυτή τη γνώση λαμβάνετε μέσα από μία σοβαρή εκπαίδευση. Εναλλακτικά θα προσλάβετε κάποιον που κατανοεί το SEO σε τέτοιο επίπεδο.

Αυτή η φράση, έτσι όπως αναγράφεται, είναι τελείως λάθος και παραπλανητική. Αυτό -δυστυχώς- το διαβάσαμε σε διάφορα blogs με “γενικές” συμβουλές για digital marketing και SEO, κλπ “guru style” πληροφορία.

Να το δούμε ως προς τα σημεία του ένα-ένα και με την πλήρη αλήθεια. Γιατί, η πλήρης γνώση είναι αυτή που εκμαιεύει την αξία από μία γενική πληροφορία.

Πληρωμένα links: Η Google δεν “απαγορεύει” και δεν “τιμωρεί” κανένα πληρωμένο backlink. Ζητάει, όταν κάτι είναι τέτοιο, να έχει ένα ειδικό tag που να δηλώνει ότι είναι paid/sponsored.

Φυσικά(!), κάτι τέτοιο δεν τηρείται παγκοσμίως. Πολλές επιχειρήσεις “ζητάνε” natural placement των backlinks τους, μέσα σε άρθρα, blogs, ειδησεογραφικά, κλπ. Και το παίρνουν. Υπάρχει ένα ολόκληρο, παγκόσμιο, industry για αυτό το σκοπό. Ανάλογα με το Authority του website που φιλοξενεί το backlink (προς το δικό σας website), κυμαίνονται και οι τιμές. Το Authority και άλλα στοιχεία υπολογίζονται από ειδικά εργαλεία, αρκεί να ξέρεις και τι να κοιτάξεις.

Αυτό το concept, δεν είναι κάτι καινούριο… Είναι σαν τα Advertorials ή τα άρθρα που τοποθετεί κανείς επί αμοιβή σε ένα website (εφημερίδα, περιοδικό, κλπ). Αυτά έχουν το link σας μέσα.

Resources links ή natural links: Σε συνέχεια όμως του προηγούμενου, υπάρχουν και αυτά. Αυτά μπορεί ο οποιοσδήποτε να τα βάλει εντός ενός άρθρου και να δείχνουν προς το Χ (δικό σας) website, αναφέροντάς τα ως μία πρόσθετη πηγή για κάτι που λέει το άρθρο. Αυτά τα links -πολλές φορές- είναι αυτά που λέμε και από πάνω και δεν είναι “σημαδεμένα” στον κώδικα ως sponsored, γιατί απλά δεν έχουν και λόγο να είναι.

DoFollow/NoFollow links: Τα παραπάνω Links μπορεί να έχουν ένδειξη DoFollow ή NoFollow. Αυτό είναι ένας τρόπος που “λέει” το Link στη Google να μην προσδώσει μία επιπρόσθετη αξία προς τη σελίδα που δείχνει το Link. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει έτσι ακριβώς. Η Google έχει πλαγίως πει ότι έχουν αξία και οι 2 τύποι. Για αυτό και στις backlinking στρατηγικές και όταν αυτές γίνονται σωστά, πρέπει να θες και nofollow και dofollow backlinks. Το χτίσιμο του προφίλ ενός website μέσω όλων των σημείων του Content Marketing είναι αυτό που δίνει αυξανόμενη αξία στις σελίδες σας.

Τα θέλετε τα NoFollow. Αυτό γιατί η Google βλέπει με καχυποψία όσα website δεν έχουν μία “φυσιολογική” ισορροπία μεταξύ DoFollow/NoFollow.

Διαβάστε όμως και αυτό. Η Google λέει να χρησιμοποιείτε το NoFollow tag στα link όταν δεν θέλει κάποιος να συσχετίσει το δικό του website (που φιλοξενεί το link) με αυτό στο οποίο δείχνει το link. Καταλαβαίνετε ότι μία τέτοια πληροφορία, δείχνει και προς το είδος της στρατηγικής που πρέπει να καταστρώσετε.

Όλα αυτά για ένα “απλό πράγμα”… Ένα backlink. Σε κάνει να σκέφτεσαι πόσες λεπτομέρειες διέπουν όλα τα επιμέρους μέρη των ενεργειών για Content Marketing και πόσα λάθη μπορείς να αποφύγεις (πλέον των ευκαιριών).

H υψηλή βαθμολογία στο “MozRank” είναι ο στόχος

Τι άλλο λένε; Όσο πιο ψηλά ο δείκτης, τόσο πιο καλά.

Άλλο ένα δείγμα έλλειψης γνώσης. Δυστυχώς αυτό δίνεται και σαν οδηγία/στόχος προς ιστοσελίδες ξενοδοχείων. Το να αυξήσουν δηλαδή τον δείκτη τους εκεί.

Ξέρουμε εκατομμύρια websites που και υψηλό MozRank έχουν, και επισκεψιμότητα ΔΕΝ έχουν.

Αυτοί οι δείκτες δηλώνουν συγκεκριμένες ποσοτικές μετρήσεις και βασίστηκαν στο παλαιότερο concept του Google PageRank, το οποίο η Google είπε βέβαια (το 2018) ότι είναι άλλος ένας ranking παράγοντας, αλλά (η Google) είπε ότι το απέσυρε το 2016. Εκεί η Google βαθμολογούσε από 0 έως 10. Αυτά τα εργαλεία το κάνουν από 0 έως 100.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι (και τα backlinks βοηθούν) να ανέβεις σχετικά εύκολα έως το 45 περίπου. Μετά δυσκολεύει πολύ το πράγμα, και θέλει πολύ πιο ενισχυμένες ενέργειες για την αύξηση του Authority, ώστε να το εκμεταλλευτείς για τον πραγματικό του λόγο…

Από την άλλη, ο δείκτης αυτός και οι συναφείς του (κάθε εργαλειο με rank δείκτη έχει και δική του ονομασία και κριτήρια), είναι ένα κριτήριο με το οποίο μία επιχείρηση μπορεί να δει εάν αξίζει να τοποθετήσει ένα backlink μέσα σε ένα τρίτο website. Δεν υπάρχει και άλλος τρόπος, αν σε ενδιαφέρει μόνο το link.

Φυσικά όλα αυτά “έχουν θέμα” σαν λογική και δεν είναι το κριτήριο για τη λήψη αποφάσεων.

Ουσιαστικό κριτήριο για να δείτε που θα τοποθετηθείτε εντός μίας άλλης ιστοσελίδας, είναι να ζητήσετε συγκεκριμένα και ουσιαστικά στατιστικά από αυτή. Αυτά δεν είναι τα γενικά-συγκεντρωτικά που στέλνουν όλοι. Τα γενικά είναι έτσι φτιαγμένα για να δείχνουν ωραία. Αν ξέρεις όμως να κάνεις μία βασική ανάλυση στοιχείων, τότε βλέπεις που ακριβώς έχει νόημα να “μπεις” σε μία ιστοσελίδα και να έχει πολλαπλή αξία η παρουσία σου (και το Link σου).

Οπότε ναι μεν υπάρχουν οι “δείκτες” που προαναφέραμε, αλλά δεν είναι το κριτήριο απόφασης/επένδυσης, όσον αφορά το SEO για ξενοδοχεία.

Τα SEO άρθρα σε τρίτα websites είναι μόνο για ranking

Και αυτό κάπου το διαβάσαμε. Λάθος. Το κάθε τι που κυκλοφορεί έξω από την ιστοσελίδα σας και δείχνει προς αυτή (ακόμη και χωρίς link), πρέπει να στοχεύει στο να στείλει στοχευμένη επισκεψιμότητα σε αυτή και να χτίσει το brand σας. Κάθε τι που μιλάει για εσάς, χτίζει κάτι για εσάς. Το εξηγούμε παρακάτω.

Υπάρχει μία ιδιαίτερη παραπληροφόρηση για αυτό το θέμα. Για αυτό και κυκλοφορούν και πολλά άρθρα “σαβούρα”. Αυτά συνήθως έχουν και ένα σύνδεσμο προς το website σας, και ο “αρθρογράφος/marketer” τα έχει φτιάξει για αυτό το λόγο. Μόνο για αυτό.

Όμως… Όπως είπαμε και στο eCommerce SEO, κάθε ενέργεια που δείχνει το προϊόν σας σε ένα τρίτο website, πρέπει να το παρουσιάζει πλήρως και σωστά.

Το ιδανικό για εσάς είναι το εξής: Οποιοδήποτε άρθρο που μπαίνει σε τρίτη ιστοσελίδα να είναι τόσο καλά φτιαγμένο (SEO-wise), που να έχει τη δυνατότητα να βγει ψηλά στις μηχανές αναζήτησης.

Σκεφτείτε το. Εάν οι δικές σας σελίδες βγουν ψηλά και άλλες σελίδες τρίτων που μιλούν για εσάς βγουν ψηλά, τότε συμβαίνουν 2 πράγματα:

  1. Καταλαμβάνονται περισσότερες θέσεις στην 1η σελίδα της Google που μιλούν για εσάς.
  2. Τα dofollow/nofollow links που παίρνετε αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία.
  3. Η επισκεψιμότητα που λαμβάνετε είναι πολύ περισσότερη.
  4. Σπρώχνετε εκτός 1ης σελίδας, περισσότερα από ένα αποτελέσματα των ανταγωνιστών.

Αυτό -στο χώρο μας- λέγεται Search Results Domination.

Όποιος σας λέει ότι δεν πρέπει να δίνετε σημασία στα άρθρα που “μοιράζετε/πληρώνετε” σε τρίτα sites, είναι επικίνδυνα λάθος και ζημιογόνος για εσάς, και παρουσιάσαμε και το λόγο.

Όποιος σας λέει ότι “δεν είναι για πωλήσεις αυτά τα άρθρα σε τρίτα websites”, δεν έχει καμία σχέση με την επιχειρηματική λογική. Ίσως, απλά γράφει άρθρα.

Κάνει κακό στο SEO του ξενοδοχείου να σβήνω περιεχόμενο

Μέγα λάθος. Το περιεχόμενο που δεν έχει φτιαχτεί για να προσδίδει αξία (ranking και πληροφορία) στην ιστοσελίδα σας, πρέπει να “πάρει δρόμο”. Φυσικά, δεν σβήνουμε απλά τη σελίδα. Υπάρχει μία διαδικασία για αυτό, έναντι της Google. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι κάποιο πρέπει να σβηστεί, είτε να συγχωνευθεί με άλλη, είτε να αναβαθμιστεί.

Για να γίνει “σωστή” η Χ σελίδα, πρέπει να ερευνηθεί το πως θα έπρεπε να είναι.

Δεν θέλετε ΟΛΕΣ οι σελίδες σας να είναι Indexed στη Google, αν δεν έχουν κάτι ουσίας που θα κάνει rank. Ζημιά θα σας κάνουν. Θέλετε οι “καλές” σελίδες να είναι Indexed. Υπάρχει διαδικασία για να γίνει de-Index μία σελίδα από τη Google και θέλετε να το κάνετε. Πρέπει να το κάνετε. Δώστε στη Google την καλύτερη πληροφορία, όχι όλα.

Πρέπει να εξαφανίσετε (όπως ξεχορταριάζουν τα ζιζάνια στα χωράφια), ότι μπορεί να “πνίξει” και να υποβαθμίσει το σύνολο του ξενοδοχειακού σας website.

Δεν θέλετε περιεχόμενο που δεν θα γίνει rank ποτέ (δεν αναφέρομαι στις βασικές πληροφορίες της επιχείρησης). Δεν είναι ότι μένει εκεί στη “λήθη” του διαδικτύου αυτό το περιεχόμενο. Κάνει ζημιά και που υπάρχει. Θέλετε καλό περιεχόμενο. Καλύτερα να έχετε 10 καλές σελίδες-άρθρα, παρά 100 με τις 10 να είναι καλές.

Μην φτιάχνετε περιεχόμενο στην τύχη. Πρέπει να αναλύσετε τα στοιχεία με εργαλεία. Όχι, δεν είναι μόνο το Google Keyword Planner και το Google Trends για αυτό το λόγο. Δυστυχώς διαβάζουμε αυτή την “ανόητη” οδηγία/συμβουλή εδώ και χρόνια. Αυτή η συμβουλή δίνεται έτσι από διάφορους γιατί είναι δωρεάν αυτά τα εργαλεία και έτσι ακούγεται “εύπεπτο” προς εσάς. Και έτσι συνεχίζεται η παραπλάνηση.

Ρωτήστε αυτούς τους “ειδικούς” αν χρησιμοποιούν μόνο αυτά τα 2 όταν γράφουν άρθρα και ερευνούν για SEO opportunities. Εάν σας πουν “Ναι”, φύγετε μακρυά. Εάν σας πουν “Όχι”, τότε γιατί σας το δίνουν εσάς σαν συμβουλή;

Το ότι είναι δωρεάν δεν σημαίνει ότι αυτά αρκούν. Αν ήταν έτσι, όλοι θα ήταν επιτυχημένοι. Η ίδια η Google (που έχει αυτά τα εργαλεία) σας κρύβει από τα Google Analytics με το ποιούς όρους αναζήτησης σας βρίσκουν, για να κάνετε Adwords (πληρωμένη διαφήμιση). Πως θα σας δώσει -ανοιχτά- όλη την ουσιαστική πληροφορία;

Θέλει σοβαρή έρευνα για τη δημιουργία ενός SEO στοχευμένου άρθρου/σελίδας. Ανά διαστήματα επίσης πρέπει να επικαιροποιείτε την κάθε σελίδα με επιπλέον σωστή πληροφορία. Ακόμη και τότε, ενδέχεται να πρέπει να το ξαναγράψετε με άλλη στόχευση για να το ξαναδεί η Google με εκείνη τη στόχευση.

Μην ακούτε/διαβάζετε πληροφορία τύπου “3 tips για σωστό τάδε” και τέτοια. Τις περισσότερες φορές είναι παραπλανητική και μισή (στην καλύτερη περίπτωση) πληροφορία και λειτουργεί μόνο ως “τυράκι”.

Να σκέφτομαι ως επισκέπτης για το SEO του ξενοδοχείου

Άλλη μία γενική και αόριστη φράση. Βασικά, όσες marketing personas και αν κατασκευάσετε, δεν μπορείτε να σκεφτείτε με τόσο εκτενή τρόπο. Μπορεί να ξέρετε το κοινό που έρχεται σε εσάς, αλλά χωρίς στοιχεία, νούμερα, δείκτες δεν έχετε τη βάση για να σχεδιάσετε οποιαδήποτε ενέργεια (SEO, Adwords, Social, άλλη).

Ακόμη και ένα αυτοκίνητο αν θέλετε να αγοράσετε, δεν αγοράζετε με οδηγό “έτσι γενικά” τη σκέψη.

Ψάχνετε στοιχεία για αυτό, κάνετε συγκρίσεις και σκέφτεστε μόνο όταν φαντάζεστε τον εαυτό σας μέσα σε αυτό ή να το οδηγείτε.

Και πάλι το αυτοκίνητο είναι για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Πόσο μάλλον όταν θέλετε να απευθυνθείτε με την ιστοσελίδας σας σε χιλιάδες (αν όχι εκατομμύρια), ώστε ένα ποσοστό αυτών να κλείσει σε εσάς.

Αυτό το μύθο-συμβουλή, όπου τον διαβάζετε απλά χαμογελάστε.

To On-Page SEO έχει μικρή αξία, οπότε καλύτερα “Marketing”

Είναι δηλαδή σαν να σας λέει κάποιος να αποσυνδέσετε την προσφορά από τη ζήτηση.

Πρέπει να σας βρίσκουν για αυτό που ψάχνουν και πρέπει να προσγειωθούν σε μία σελίδα που δίνει αυτό ψάχνουν. Εάν εσείς σε ένα π.χ. τρίτο website ή σε μία πληρωμένη διαφήμιση, “υπόσχεστε” το Χ και το non-SEO site σας δεν παρουσιάζει/περιγράφει τη λύση για αυτό συγκεκριμένα το Χ, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Το On-Page SEO δεν έχει να κάνει μόνο με την πληροφορία, αλλά και τη δομή, το μενού επιλογών, τα τεχνικά στοιχεία. Όλα, αυτά μαζί με το Off-Page Marketing πρέπει να διέπονται από μια ενιαία λογική.

Tα σχόλια στα Social ανεβάζουν το website

Όχι ακριβώς. Αυτά είναι ένα -επίσης- κλάσμα που συνεισφέρει στο ranking.

Για το Facebook υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι η Google το δείχνει στα αποτελέσματα αναζήτησης… Επειδή όμως το Facebook δεν έχει δυνατότητες για μεμονωμένες pages με τη λογική π.χ. του website, δείχνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα στα αποτελέσματα.

Κάθε τι στο διαδίκτυο έχει ένα ρόλο. Αν ξέρετε πως να αξιοποιήσετε το κάθε τι, τότε το άθροισμα είναι που θα σας φέρει το αποτέλεσμα.

Guests Posts ίσον Google Penalty

Άλλος ένας μύθος. Ένα guest post δεν είναι αυτόματα κάτι κακό που θα οδηγήσει σε penalty, κάποιου website. Το περιεχόμενο, τα links που περιέχει και το πως θα χρησιμοποιηθεί ενδέχεται να σας δημιουργήσουν πρόβλημα ή απλά να είναι “θόρυβος” εντός της ιστοσελίδας, αλλά χωρίς αντίκρυσμα.

Το αντίθετο, ένα καλά γραμμένο guest post, μπορεί να σας φέρει πολύ καλό traffic.

Συμπέρασμα για Μύθους για SEO και Ξενοδοχεία

Βλέπετε ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι (διαβάστε και τα άλλα άρθρα που αναφέρουμε).

Για να καταφέρετε να βάλετε σε μία σειρά το τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει, χρειάζεται να αποκτήσετε αυτή τη γνώση δομημένα.

Έτσι, ξέρετε τι να κάνετε εσείς, αλλά και τι να αναθέσετε σε άλλους, όπου και αν βρίσκονται (εντός της επιχείρησης ή εκτός).

Είμαστε στη διάθεσή σας για συζήτηση. Εάν θέλετε να κάνουμε ένα δωρεάν auditing για το website σας, επιλέξτε το αντίστοιχο πεδίο στη φόρμα επικοινωνίας.

Άλλα Άρθρα

Τι είναι το Coaching;

Η μεθοδολογία του coaching είναι αποτελεσματική όταν γίνεται απο...

Τι είναι το τοπικό SEO – Πλήρης οδηγός για το 2023

Ως ιδιοκτήτης μιας μικρής ή μεσαίας επιχείρησης, γνωρίζετε πόσο...

Ποιά είναι η σωστή επιχειρηματική στρατηγική ανάπτυξης;

Είχατε την καλύτερη επιχειρηματική ιδέα και την ξεκινήσατε. Πώς...

Τι είναι το Digital Marketing; Update 2023 – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Όσα πρέπει να ξέρεις για το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital...

Φιλοξενία Ιστοσελίδων WordPress

Πώς Λειτουργούν Οι Λύσεις Για Τη Φιλοξενία Ιστοσελίδων; Βρείτε...