Team Coaching: γιατί λειτουργεί για την Επιχείρησή σου;

ΑρχικήBlogTeam Coaching: γιατί λειτουργεί για την Επιχείρησή σου;

Πολλές διασημότητες υψηλού προφίλ έχουν ενθουσιαστεί για τον αντίκτυπο που είχε το coaching στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι στην Αμερική στρέφονται τώρα σε coaches για υποστήριξη. 

Ένας coach μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τους προσωπικούς σας στόχους και να ξεπεράσετε τα εμπόδια προς αυτούς. Γνωρίζετε όμως ότι η το ατομικό coaching (ένας προς έναν) δεν είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό; 

Στην πραγματικότητα, τα group ή τα προγράμματα coaching ομάδων φέρνουν τους ανθρώπους κοντά εδώ και χρόνια για να τους βοηθήσουν να μάθουν και να προχωρήσουν προς τους στόχους της ζωής τους. Πώς λειτουργεί λοιπόν το coaching σε ομάδες και ποια είναι τα οφέλη τoυ coaching ομάδας;

Εάν ενδιαφέρεστε να λάβετε υποστήριξη από έναν coach ομάδας, πρέπει να γνωρίζετε τι να περιμένετε και πώς θα λειτουργεί κάθε συνεδρία. Σε αυτή την περίπτωση, έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τα μοναδικά οφέλη coaching για ομάδες.

Τι είναι το Team Coaching;

Οι άμεσοι συνεργάτες σας επωφελούνται άμεσα και οικονομικότερα από το team coaching ομάδων.
Οι άμεσοι συνεργάτες σας επωφελούνται άμεσα και οικονομικότερα από το coaching ομάδων.

Όπως το one-on-one coaching, το coaching ομάδας (ή το group coaching) σάς βοηθά να εστιάσετε σε συγκεκριμένους στόχους στη ζωή σας και να εντοπίσετε τα προσωπικά σας εμπόδια. Σας βοηθά επίσης να βρείτε τρόπους να ξεπεράσετε αυτά τα εμπόδια στην καθημερινή ζωή, ώστε να μπορέσετε να επιτύχετε τους στόχους σας.

Μπορείτε να προσλάβετε έναν coach για να εργαστεί μαζί σας σε μια ολόκληρη σειρά διαφορετικών στόχων. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Στόχους καριέρας 
 • Θέματα προσωπικών σχέσεων
 • Ισορροπία μεταξύ δουλειάς και εργασίας
 • Υγεία και ευεξία
 • Δημόσια ομιλία 
 • Δεξιότητες επικοινωνίας 
 • Αυτοεκτίμηση 

Μπορείτε να εργαστείτε σε έναν συνδυασμό αυτών των θεμάτων ή να κάνετε τις συνεδρίες έχοντας κατά νου έναν συγκεκριμένο στόχο. 

Κάθε συνεδρία διευκολύνει τη μάθηση, ώστε να μπορείτε να προσεγγίζετε τους στόχους σας με παραγωγικό και αποτελεσματικό τρόπο. Έτσι, ο coach σας δεν θα σας κάνει απλώς διαλέξεις και δεν θα σας δίνει επιφανειακούς “τρόπους και μυστικά”. Αντιθέτως, θα γίνεται εξερεύνηση νέων προοπτικών και την εύρεση διαφορετικών τρόπων για την επίτευξη των στόχων σας.

Το coaching προσφέρει μια σειρά από πρόσθετους, πολύτιμους στόχους. Αυτό συμβαίνει:

 • Ανακαλύπτοντας διαφορετικές απόψεις
 • Κοινό μοίρασμα σχολίων και προβληματισμών εντός της ομάδας 
 • Χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης μέσα στην ομάδα

Σε ορισμένες συνεδρίες, όπως στο coaching ομάδων, οι συνεδρίες θα επικεντρωθούν ειδικά στη δυναμική της ομάδας.

Πώς λειτουργεί το Group Life Coaching; 

Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ του coaching ομάδας και των συνεδριών one-on-one. Για παράδειγμα, οι συνεδρίες γίνονται σε τακτική βάση. Έτσι, μπορείτε να συναντηθείτε με την ομάδα μία φορά την εβδομάδα ή να παρακολουθήσετε μια εντατική ημέρα εργαστηρίου.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών σας, θα εργαστείτε μαζί για να:

 • Καθορίσετε τους στόχους της ομάδας σας 
 • Κατανοήσετε τρόπους προσέγγισης αυτών μέσω διαφορετικών ασκήσεων και αξιολογήσεων 
 • Μοιραστείτε σχόλια και προβληματισμούς 
 • Προσδιορίστε μελλοντικούς στόχους  για να εργαστείτε επάνω σε αυτούς
 • Υποστηρίξετε και εξερευνήσετε διαφορετικά κανάλια μάθησης 

Σε μια ομαδική συνεδρία, ο coach σας θα συνεργαστεί με πολλούς πελάτες ταυτόχρονα. Τα μέλη της ομάδας θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις σκέψεις τους και να συμμετάσχουν σε ομαδικές ασκήσεις.

Μπορεί επίσης να κάνετε εξατομικευμένες ασκήσεις τις οποίες στη συνέχεια συζητάτε σε μεγαλύτερο βάθος ως ομάδα. Αυτό σας δίνει το χρόνο να εργαστείτε μεν ανεξάρτητα αλλά και δεθείτε με την ομάδα. 

Σε συνεδρίες ένας προς έναν, μπορείτε να υπαγορεύσετε τους στόχους στους οποίους θέλετε να εστιάσετε. Ωστόσο, στην ομαδική εργασία, οι coaches συχνά σχεδιάζουν διαφορετικά προγράμματα για να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένους τομείς .

Για παράδειγμα, ο coach σας μπορεί να πραγματοποιήσει συνεδρίες για να βοηθήσει την ομάδα να κατανοήσει και να επιτύχει τους στόχους σχετικά με θέματα καριέρας. Ή μπορεί να θέλετε να συμμετέχετε σε ένα πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε υγιή όρια στις σχέσεις σας. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλοι τομείς του coaching είναι εντελώς εκτός ορίων. Στην πραγματικότητα, κάθε μέλος της ομάδας θα φέρει τις δικές του εμπειρίες στις συνεδρίες σας. Έτσι, μπορεί να καταλήξετε να εξερευνήσετε πολλούς διαφορετικούς τομείς της ζωής σας σε κάθε συνεδρία. 

Ωστόσο, η εύρεση ενός προγράμματος που εστιάζει στους στόχους σας θα σας βοηθήσει να βρείτε συνεδρίες που σας ταιριάζουν. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πρόοδό σας και την πρόοδο της υπόλοιπης ομάδας.

Διαφορετικά μοντέλα για το coaching μιας ομάδας  απαιτούν πολύ υλικοτεχνικό σχεδιασμό. 

Οι coaches πρέπει να έρθουν σε επαφή με περισσότερους πελάτες, να βρουν μεγαλύτερο χώρο για να συναντηθούν και να παραμείνουν στην κορυφή των προγραμμάτων τους. 

Οι coaches χρησιμοποιούν διαφορετικά μοντέλα coaching ανάλογα με τα προγράμματά τους. Αυτά θα υπαγορεύουν πότε οι πελάτες μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και πόσο καιρό εκτελείται. Επομένως, είναι καλό να γνωρίζετε τα διαφορετικά μοντέλα coaching ομάδων που χρησιμοποιούν.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε τρία κοινά μοντέλα ομαδικής coaching.

Μοντέλο Cohort

Το coaching ακολουθώντας το Cohort μοντέλο περιλαμβάνει μια ομάδα ατόμων που συγκεντρώνονται για να ξεκινήσουν ένα μάθημα ή ένα εργαστήριο μια συγκεκριμένη ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι όλη η ομάδα βιώνει μαζί κάθε βήμα του προγράμματος.

Αυτό είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό εάν μια ομάδα θέλει να εργαστεί για έναν συγκεκριμένο στόχο ή να επικεντρωθεί σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Τα Cohort μοντέλα λειτουργούν επίσης για σύντομα μαθήματα και μονοήμερα εργαστήρια.

Για να συμμετάσχετε σε αυτό το είδος προγράμματος, θα πρέπει να εγγραφείτε εκ των προτέρων και να είστε διαθέσιμοι για τις καθορισμένες ημερομηνίες του προγράμματος. Αυτό λοιπόν απαιτεί άφθονη οργάνωση και δεν αφήνει πολλά περιθώρια ευελιξίας. 

Ωστόσο, σημαίνει επίσης ότι θα συνεργάζεστε με άτομα που βρίσκονται όλοι στο ίδιο στάδιο του προγράμματος. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η δουλειά που κάνετε σε κάθε συνεδρία είναι πιο εστιασμένη, κάτι που είναι εξαιρετικό για την προσωπική σας πρόοδο.

Μοντέλο προγράμματος 

Οι coaching συνεδρίες προγράμματος τείνουν να εκτελούνται για μια καθορισμένη χρονική περίοδο (συνήθως μεταξύ οκτώ και δώδεκα εβδομάδων.) Ωστόσο, δεν έχουν καθορισμένη ημερομηνία έναρξης. 

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να εγγραφούν στο πρόγραμμα ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εργάζεστε μέσω του coaching προγράμματος με την ίδια σειρά με την υπόλοιπη ομάδα. Έτσι, συνολικά, όλοι στο μάθημα έχουν τον ίδιο χρόνο coaching. Ωστόσο, τα μέλη θα βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του προγράμματος σε κάθε συνεδρία.

Αυτά τα προγράμματα εκτελούνται συνεχώς. Αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορείτε να συμμετάσχετε σε ένα μάθημα όταν σας βολεύει και δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε για την απώλεια της ημερομηνίας έναρξης ενός προγράμματος που σας ενδιαφέρει.

Φυσικά, αυτό σημαίνει επίσης ότι θα συνεργάζεστε με άτομα που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια των προσωπικών τους ταξιδιών. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε αυτό. 

Ένα πλεονέκτημα ειναι πως ο τρόπος αυτός να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμος γιατί τα μέλη της ομάδας που βρίσκονται πιο μακριά στο πρόγραμμα μπορούν να υποστηρίξουν νεότερα μέλη.

Ωστόσο (ως “μειονέκτημα”), σημαίνει επίσης ότι οι συνεδρίες αναγκαστικά θα πρέπει να διευκολύνουν ανθρώπους που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα καταλήξετε να κάνετε ασκήσεις που δεν είναι πάντα σύμφωνες με τους στόχους επάνω στους οποίους έχετε εργαστεί.

Τούτου λεχθέντος, αυτό μπορεί να σας ενθαρρύνει να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και να προωθήσετε την πρόοδό σας περαιτέρω σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το πρόγραμμά σας, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να κάνετε και κάποια ανεξάρτητη εργασία. 

Μοντέλο Συνδρομητικού Μέλους

Τα μοντέλα συνδρομής δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης ή λήξης προγράμματος. Αντίθετα, σας δίνουν πρόσβαση σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες coaching σε όλη τη διάρκεια της συνδρομής σας. 

Αυτό το μοντέλο συνδυάζει στοιχεία μοντέλων Cohort και προγράμματος. Η ομάδα συγκεντρώνεται για να συζητήσει και να εργαστεί για το ίδιο περιεχόμενο ταυτόχρονα. Ωστόσο, τα άτομα μπορούν να συμμετάσχουν στην ομάδα ανά πάσα στιγμή.

Αυτό σημαίνει ότι έχετε ελαφρώς λιγότερο έλεγχο όταν εργάζεστε σε συγκεκριμένους στόχους ή ασκήσεις. Μερικοί άνθρωποι το θεωρούν αυτό ως μειονέκτημα των coaching μοντέλων συνδρομής.

Ωστόσο, όπως τα μοντέλα προγραμμάτων, αυτό μπορεί να σας ενθαρρύνει να εργαστείτε για στόχους ή εμπόδια που βρίσκονται εκτός της ζώνης άνεσής σας.

Ο coach σας, φυσικά, θα σέβεται πάντα τα όριά σας και δεν θα σας ζητήσει να κάνετε εργασίες με τις οποίες δεν αισθάνεστε ακόμα άνετα. Θα έχετε ακόμα την ευκαιρία να κάνετε όλη τη δουλειά που θέλετε. Και η δοκιμή νέων ασκήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε πιο γρήγορα.

Ο coach σας μπορεί να σας προσφέρει διαφορετικές επιλογές μέλους. Έτσι μπορείτε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε συνδρομές 3 ή 6 μηνών που σας παρέχουν απεριόριστη πρόσβαση στις τάξεις. Ή μπορεί να έχετε έναν καθορισμένο αριθμό μαθημάτων ανά μήνα που μπορείτε να κάνετε κράτηση με ευελιξία. Άλλα μοντέλα συνδρομής απλώς σας εγγυώνται την ίδια θέση σε μια συνεδρία coaching κάθε εβδομάδα.

Οι coaches εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο του πότε γίνονται τα μαθήματα. Και ρυθμίζουν το μέγεθος κάθε ομαδικής συνεδρίας προσφέροντας περιορισμένο αριθμό θέσεων. Αυτά είναι συνήθως διαθέσιμα με σειρά προτεραιότητας.

Ποιο είναι το καλύτερο μέγεθος για ένα Team Coaching Τμήμα;

Μιλώντας για το μέγεθος της coaching της ομάδας σας, αυτό μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αυτό που επιτυγχάνετε. 

Η εργασία με μεγαλύτερες ομάδες σάς δίνει πρόσβαση σε περισσότερες προοπτικές και σας επιτρέπει να εργάζεστε με μια μεγαλύτερη ποικιλία ατόμων με μια κίνηση. Τούτου λεχθέντος, είναι ευκολότερο να κάνετε πιο εστιασμένη εργασία με μια μικρότερη ομάδα.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε το μέγεθος της coaching ομάδας σας. Για παράδειγμα, θα πρέπει να εξετάσετε το είδος των ασκήσεων που προσφέρονται και πόσο χρόνο θέλετε να αφιερώσετε κάνοντας εστιασμένη εργασία με τον coach σας.

Οι εξατομικευμένες ή με συνεργάτες ασκήσεις μπορούν να λειτουργήσουν καλά με μεγάλες ομάδες. Ωστόσο, το να είστε πάρα πολλά άτομα σε κάθε συνεδρία θα κάνει δύσκολη την κοινή χρήση προβληματισμών. 

Εξαιτίας αυτού, το coaching σε μικρές ομάδες τείνει να είναι το πιο αποτελεσματικό. Το ιδανικό μέγεθος για ομαδικό coaching είναι περίπου έξι ή οκτώ συμμετέχοντες. Αυτό σας δίνει χρόνο και χώρο για να εργαστείτε πραγματικά με τον coach σας κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας. 

Εάν θέλετε να προσλάβετε έναν coach για να εργαστείτε με μια μεγαλύτερη ομάδα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πετύχετε αυτό. Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι coaches διαχειρίζονται προγράμματα coaching μεγαλύτερης ομάδας.

Οι Coaches Ομάδας μπορούν να χωρίσουν μεγάλες ομάδες σε μικρότερες ομάδες 

Τα προγράμματα coaching μεγάλων ομάδων πρέπει να είναι καλά οργανωμένα. Αυτό συμβαίνει επειδή η εργασία με μια μεγάλη ομάδα απαιτεί περισσότερο χρόνο σε κάθε συνεδρία. 

Πολλοί coaches προσαρμόζουν τις ασκήσεις και τις συζητήσεις τους για να βεβαιωθούν ότι οι πελάτες τους εξακολουθούν να έχουν πολλά οφέλη από αυτές τις συνεδρίες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διαίρεση της ομάδας σε μικρότερες ομάδες των δύο ή τριών.

Κάθε μικρή ομάδα θα εργαστεί σε δραστηριότητες ή ασκήσεις μαζί. Μέσα στην ομάδα σας, θα μοιραστείτε στη συνέχεια τις σκέψεις σας και θα συζητήσετε τη δουλειά που έχετε κάνει. Αυτό δίνει σε όλους την ευκαιρία να μοιραστούν τις σκέψεις τους. 

Ο coach σας θα παρέχει ερωτήσεις ή θέματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθείτε για να σας βοηθήσει να κινηθείτε μέσα σε αυτές τις συζητήσεις. Οι coaches κινούνται επίσης μέσα σε όλες τις ομάδες, ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν στενά μαζί τους.

Ο coach μπορεί επίσης να αλλάξει τις μικρότερες ομάδες μεταξύ των δραστηριοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εργαστείτε και να μαθαίνετε από διάφορετικούς ανθρώπους, ασταμάτητα. 

Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν θέλετε να προσλάβετε έναν coach για να εργαστείτε με μια μεγάλη ομάδα με coaching στον εργασιακό σας χώρο. Εξασφαλίζει ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι επωφελούνται από τη συνεργασία με έναν coach ομάδων.

Άτομα με εμπειρία σε Coaching ομάδων θα ενθαρρύνουν τους προβληματισμούς μεταξύ των συνεδριών σας

Ο προβληματισμός που τίθεται προς διερεύνηση μεταξύ κάθε συνεδρίας είναι σημαντικός στο coaching ομάδων και στο team coaching, όπως ακριβώς είναι και στο life coaching. Αυτό σας βοηθά να προχωρήσετε πιο γρήγορα προς τους στόχους σας. Επομένως, είναι πάντα καλό να ενθαρρύνεται. 

Ο coach σας θα σας ζητήσει να σκεφτείτε συγκεκριμένους τομείς ή ερωτήσεις στο τέλος κάθε συνεδρίας. Αυτό σημαίνει ότι θα έρθετε στην επόμενη συνεδρία τους έτοιμοι να ασχοληθείτε με αυτά τα θέματα. 

Η ύπαρξη θεμάτων ομάδας για προβληματισμό, σας βοηθά επίσης να συνδεθείτε με τα άλλα άτομα στην coaching ομάδα σας. Καθώς μοιράζεστε τις σκέψεις και τις σκέψεις σας, αυτό θα οικοδομήσει εμπιστοσύνη εντός της ομάδας.

ασύγχρονο Coaching Ομάδων

Μπορεί να θέλετε να προσλάβετε έναν coach για μια σειρά συνεδριών για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα, στο οποίο δεν απαιτείται διάδραση κατά τη διεξαγωγή του. Δηλαδή το να μπείτε σε μια “τάξη” όπου η εργασία γίνεται με video, κείμενα, ασκήσεις τα οποία δεν παραδίδει ζωντανά ο coach εκείνη τη στιγμή. Αυτό μπορεί να συμβεί διαδικτυακά.

Ωστόσο, οι coaches θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτή τη διαδικασία δίνοντάς σας αυτά που χρειάζεστε να εξετάσετε πριν και μετά την κάθε “συνεδρία”. Για παράδειγμα, οι coaches μπορεί να μοιράζονται πληροφορίες για να σας κάνουν να σκεφτείτε εκ των προτέρων το υλικό της συνεδρίας. 

Μπορούν επίσης να διανείμουν ερωτήσεις προβληματισμού και ασκήσεις για να δοκιμάσει η ομάδα μετά τη συνεδρία και έχοντας δει και ακούσει το σχετικό υλικό. 

Αυτό σας βοηθά να σκεφτείτε τη δουλειά που πρόκειται να κάνετε. Το να έρθετε στις συνεδρίες σας καλά προετοιμασμένοι και να αναλογιστείτε τη δουλειά που έχετε κάνει στη συνέχεια θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό που θα πάρετε σαν πληροφορία.

Αυτό σας δίνει επίσης χώρο για να συνδεθείτε με τον coach σας εκτός της συνεδρίας. Εάν βρήκατε την εργασία που σας δόθηκε χρήσιμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να συμμετάσχετε σε ένα άλλο πρόγραμμα coaching ή να οργανώσετε μερικές ατομικές συνεδρίες.

Αυτός είναι λοιπόν ένας άλλος τρόπος που σας βοηθά να αποκτήσετε τη σωστή κατεύθυνση προς την επίτευξη των στόχων σας, καθώς -και αυτός ο τρόπος- σας βοηθά να φιλτράρεται στο που θέλετε να εστιάσετε.

Πότε είναι ιδιαίτερα χρήσιμο το Team Coaching; 

Το coaching ομάδων ή/και το team life coaching μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση μιας ολόκληρης σειράς θεμάτων. Για να το καταλάβετε αυτό περισσότερο, εδώ είναι μερικά σπουδαία παραδείγματα team coaching.

Εργαστήρια Χτισίματος Ομάδας

Όσον αφορά το χτίσιμο της ομάδας, το ομαδικό coaching είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος. Σε τελική ανάλυση, αυτό σας δίνει την ευκαιρία να εργαστείτε στη δυναμική της ομάδας σας από την αρχή. 

Συχνά τα εργαστήρια coaching ομάδας επικεντρώνονται στις δεξιότητες επικοινωνίας, τις ηγετικές δεξιότητες, την ικανοποίηση από την εργασία και την επίλυση συγκρούσεων. Εάν έχει προκύψει ένα συγκεκριμένο ζήτημα στο χώρο εργασίας σας, μπορείτε επίσης να προσλάβετε έναν coach ομάδων για να επικεντρωθείτε σε αυτό.

Ομάδες Υποστήριξης

Οι συνεδρίες coaching για χτίσιμο ομάδας τείνουν να φέρνουν κοντά ανθρώπους που γνωρίζονται ήδη. Αντίθετα, οι ομάδες υποστήριξης μπορούν να φέρουν κοντά αγνώστους με κοινό ενδιαφέρον ή στόχο.

Συχνά αυτές οι ομάδες δημιουργούν ένα χώρο για να μοιραστούν και να κατανοήσουν μια συγκεκριμένη εμπειρία ή πρόκληση. Κάθε πελάτης θα έχει τις δικές του εμπειρίες και τα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσει. Ωστόσο, οι σκοποί και οι στόχοι τους μπορεί να είναι παρόμοιοι, ακόμα κι αν βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια των προσωπικών τους ταξιδιών. 

Οι ομάδες αποκατάστασης, όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί, είναι ένα καλό παράδειγμα αυτών των ομάδων. Αν και αυτές οι συνεδρίες είναι δωρεάν για όλους, χρησιμοποιούν κάτω από ένα μοντέλο “συνδρομής”. Λειτουργούν συνεχώς και επιτρέπουν στα μέλη να συμμετέχουν ανά πάσα στιγμή.

Σχολικά Εργαστήρια 

Τα σχολικά εργαστήρια τείνουν να επικεντρώνονται στους στόχους σταδιοδρομίας, στις σχέσεις με τους συνομηλίκους ή στην υγεία και την ευημερία. 

Αυτό δημιουργεί χρόνο στους μαθητές να ασχοληθούν με αυτά τα θέματα εκτός της τάξης σε φάσεις κλειδιά της ανάπτυξής τους ως προσωπικόητες. Η αναζήτηση ενός εμπειρογνώμονα ώστε να συνεργαστεί με τους μαθητές σε αυτά τα θέματα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη. Αυτό, διότι θα έχει μεγάλη εμπειρία μιλώντας για αυτά τα θέματα με ευαισθησία και με τη σωστή διαχείριση της δυναμικής της ομάδας. 

Σε τέτοια εργαστήρια, οι coaches έρχονται σε κάθε συνεδρία με μια σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν την ομάδα συγκεντρωμένη. 

Οφέλη από το Team Coaching

Το σωστό στυλ coaching εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπικότητά σας και τους στόχους σας μέσα από το coaching. Γιατί λοιπόν μερικοί άνθρωποι προτιμούν το coaching ομάδων από τις συνεδρίες τύπου “ένας προς έναν”;

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό.

Συνεδρίες Team Coaching και αίσθηση κοινότητας 

Οι coaches μπορούν να παρέχουν πολύτιμη υποστήριξη για εσάς και τους υπόλοιπους πελάτες τους. Ωστόσο, είναι εύκολο να γίνει κανείς υπερβολικά εξαρτημένος από αυτή την υποστήριξη. 

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι εάν κολλήσετε σε κάτι εκτός των συνεδριών σας, αποφασίζετε να περιμένετε μέχρι την επόμενη συνεδρία σας για να εργαστείτε σε αυτό. Ενώ ο coach σας μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε αυτό το εμπόδιο, με το να δουλεύετε τους στόχους μόνο εντός της ατομικής συνεδρίας σας μπορεί πραγματικά να επιβραδύνετε την πρόοδό σας. 

Η ομαδική εργασία μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε ότι ο coach σας δεν είναι το μόνο άτομο με τις απαντήσεις.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών σας, θα είστε μάρτυρες των ταξιδιών και των προοπτικών άλλων ανθρώπων. Αυτό σας βοηθά να αισθάνεστε λιγότερο απομονωμένοι στο ταξίδι σας και σας ενθαρρύνει να συνδεθείτε με τους ανθρώπους γύρω σας.

Το σημαντικό είναι ότι σας δείχνει ότι οι άνθρωποι γύρω σας θα μπορούν να κατανοήσουν τις εμπειρίες και τις ανησυχίες σας. Έτσι, μπορεί να σας βοηθήσει να απευθυνθείτε για υποστήριξη και από άλλα μέρη όταν τη χρειάζεστε.

Το Coaching ομάδων παρέχει υπευθυνότητα και ενθαρρύνει την πρόοδο

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τους coaches τους για να παρέχουν υπευθυνότητα (accountability) στη ζωή τους. Αυτό δείχνει ότι έχουν δεσμευτεί να μαθαίνουν και να εργάζονται για την επίτευξη των στόχων τους. 

Ωστόσο, η εργασία σε μια ομάδα μπορεί να το ενισχύσει. Θα πρέπει να μοιραστείτε τις σκέψεις και την πρόοδό σας με μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων. Έτσι, είναι πιο πιθανό να κάνετε ανεξάρτητη εργασία εκτός των συνεδριών σας, όταν ξέρετε πως πρέπει να μιλήσετε για την πρόοδό σας σε άλλους.

Η κατανόηση της δουλειάς που κάνετε στις συνεδρίες coaching μπορεί να φαίνεται (και να είναι) αρκετά απλή. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτού στην καθημερινή ζωή μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη.

Εκεί είναι όπου η εργασία σε μια ομάδα μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών σας, θα μάθετε συνήθειες και τρόπους για να εισάγετε τη μάθησή σας στη ζωή σας, από τα άλλα μέλη της ομάδας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της ακρόασης συμβουλών που βρήκαν χρήσιμες τα άλλα μέλη ή της συζήτησης για το τι βρήκατε πιο δύσκολο.

Το να το συζητάτε ανοιχτά και να βλέπετε ο ένας την πρόοδο του άλλου μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στα κίνητρά σας. 

Βλέποντας ο ένας τη θετική πρόοδο του άλλου μπορεί να βοηθήσει να παρακινηθούν τα άλλα μέλη της ομάδας να συνεχίσουν να εργάζονται. Ομοίως, το να μοιράζεστε προκλήσεις μεταξύ σας, υπενθυμίζει σε όλους να είναι ευγενικοί και υπομονετικοί με τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού.

Ομαδικές συνεδρίες υποστηρίζουν τον αυτοστοχασμό

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ο προβληματισμός είναι αναπόσπαστο μέρος κάθε coaching συνεδρίας. Και δεν είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να το υποστηρίξει η ομαδική εργασία. 

Η ομαδική εργασία προσφέρει περισσότερα σχόλια για κάθε προβληματισμό και αυτό σας βοηθά να εξερευνήσετε τις εμπειρίες σας σε μεγαλύτερο βάθος. Αυτό μπορεί να αφορά την αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου εμποδίου ή να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τους στόχους σας στη ζωή. 

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους η ομαδική εργασία μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε και να προχωρήσετε στο ταξίδι σας.

Άλλα μέλη της ομάδας μπορεί να σας ενθαρρύνουν να σκεφτείτε μοιράζοντας τα σχόλιά τους ή κάνοντας χρήσιμες ερωτήσεις. Το να ακούτε τις εμπειρίες τους μπορεί επίσης να σας παρακινήσει να σκεφτείτε περισσότερο τους δικούς σας στόχους.

Πριν ξεκινήσουν την ομαδική εργασία, οι περισσότεροι coaches θα δημιουργήσουν ορισμένους βασικούς κανόνες για την ανταλλαγή προβληματισμών. Αυτό βοηθά να καλλιεργηθεί ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και υποστήριξης μέσα στο δωμάτιο.

Για παράδειγμα, ένα πλαίσιο βασικών κανόνων συνεδριών για coaching ομάδων μπορεί να είναι το να ζητήσουν από όλους να συμφωνήσουν ότι: 

 • Τα πράγματα που συζητούνται εντός της ομάδας πρέπει να παραμένουν εντός της ομάδας 
 • Κανείς δεν χρειάζεται να συνεισφέρει αν δεν νιώθει άνετα να το κάνει 
 • Όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να χρησιμοποιούν ευγενικούς τρόπους και “γλώσσα”
 • Τα μέλη της ομάδας δεν πρέπει να διακόπτουν το ένα το άλλο
 • Ο ρόλος της ομάδας είναι να ακούει και να υποστηρίζει όχι να κρίνει

Αυτό βοηθά στη δημιουργία υγιών ορίων, έτσι ώστε όλοι στην ομάδα να αισθάνονται άνετα.

Κατά τη σύνταξη αυτών των κανόνων, μη διστάσετε να τους συζητήσετε και να συνεισφέρετε κανόνες μόνοι σας. Αυτό ξεκινά τη διαδικασία με συνεργατικό και υποστηρικτικό τρόπο. 

Όταν αντιμετωπιστεί σωστά, όλη αυτή η διαδικασία ενθαρρύνει όλους να διευρύνουν τις προοπτικές τους. Σας βοηθά να κοιτάξετε προς τα έξω για να μάθετε από τους άλλους και να αναπτύξετε νέες προσεγγίσεις στους στόχους σας.

Τα Team Coaching προγράμματα ενθαρρύνουν τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων 

Συχνά, οι άνθρωποι απευθύνονται σε coaches για βοήθεια στην αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου στόχου ή εμποδίου με το οποίο έχουν παλέψει. Μπορεί να το κάνετε αυτό όταν έχετε απογοητευτεί επειδή η δική σας προσέγγιση δεν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα.

Μπορεί να είναι εύκολο να αποκτήσετε στενή και περιορισμένη αντίληψη (tunnel vision) σε αυτήν την κατάσταση. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ένα βήμα πίσω και να δείτε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία.

Η κοινή χρήση ομάδων σας ενθαρρύνει να σκεφτείτε νέους τρόπους προσέγγισης των στόχων ή των εμποδίων σας. Αυτό μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην πρόοδό σας. 

Αυτό μπορεί να προέρχεται από την ομάδα που μιλά για τις συνήθειες ή τις προσεγγίσεις τους στους στόχους της. Ή μπορεί να περιλαμβάνει ένα μέλος της ομάδας που ανοίγει για έναν αγώνα και η ομάδα διερευνά τρόπους να το προσεγγίσει. 

Όσο κι αν προσεγγίσετε αυτές τις προκλήσεις, μια ομάδα θα είναι σε θέση να βρει και να εξερευνήσει μια ολόκληρη σειρά λύσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εξάλλου, έξι εγκέφαλοι είναι καλύτεροι από έναν!

Οι ομαδικές συνεδρίες σάς βοηθούν να δημιουργήσετε το δίκτυό σας

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το team coaching μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει μια αίσθηση κοινότητας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει κάθε μέλος της ομάδας να αισθάνεται σαν μέρος μιας ευρύτερης εικόνας, η οποία ανανεώνει την αίσθηση του σκοπού τους. 

Το ομαδικό coaching μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε τα δίκτυά σας τόσο εντός όσο και εκτός αυτού.

Για παράδειγμα, μπορείτε να παραμένετε σε επαφή με άλλα μέλη της ομάδας και να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον εκτός των coaching συνεδριών. Αυτό σας βοηθά να δημιουργήσετε ένα νέο δίκτυο υποστήριξης για χρήση μετά τη λήξη του προγράμματός σας.

Το coaching μπορεί επίσης να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας όταν πρόκειται για δικτύωση για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Πρέπει να μάθετε πως 15 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική βιώνουν κοινωνικό άγχος και αυτό, μαζί με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητά σας να συνδεθείτε με άλλους. Το να νιώθετε νευρικότητα για την αλληλεπίδραση με άλλους μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή.

Οι συνεδρίες coaching θα σας βοηθήσουν να δείτε τα οφέλη της εργασίας και του μοιράσματος με άλλους. Μπορούν επίσης να σας διδάξουν πολύτιμες δεξιότητες επικοινωνίας και ακρόασης που θα σας βοηθήσουν σε όλη σας τη ζωή. 

Ως αποτέλεσμα, θα αισθάνεστε πιο άνετα να δημιουργείτε επαγγελματικά και κοινωνικά δίκτυα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Οι Team Coaches έχουν ευρύτερη ποικιλία δεξιοτήτων 

Οι περισσότεροι coaches έχουν άφθονη εμπειρία σε one to one coaching και αυτό είναι μια πολύτιμη αξία. Ωστόσο, τα άτομα με εμπειρία στο team coaching τείνουν να έχουν ένα ευρύτερο φάσμα δεξιοτήτων coaching. 

Αυτό συμβαίνει επειδή to team coaching τους εκθέτει σε διαφορετικά στυλ μάθησης και ασκήσεις. Τους ενθαρρύνει επίσης να εξερευνήσουν διαφορετικά μοντέλα προγραμμάτων. 

Ως αποτέλεσμα, οι coaches ομάδων τείνουν να είναι πιο προσαρμοστικοί και να έχουν εμπειρία στη διαχείριση μιας ποικιλίας δυναμικών ομάδων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να δημιουργήσουν προγράμματα που ταιριάζουν στο ταξίδι σας. 

Πρέπει επίσης να είναι απίστευτα οργανωμένοι. Αυτό σημαίνει ότι τείνουν να χρησιμοποιούν διαδικτυακές πλατφόρμες για να: 

 • Δημιουργούν προγράμματα coaching 
 • Επικοινωνούν με τους πελάτες τους 
 • Προβάλλουν την εργασία τους
 • Μοιράζονται χρήσιμους πόρους 
 • Βοηθούν τους πελάτες να παρακολουθούν την πρόοδό τους
 • Παρακολουθούν τις πληρωμές τους και τις συμφωνίες τους

Ως αποτέλεσμα, προσφέρουν μια απρόσκοπτη εμπειρία υλικοτεχνικής υποστήριξης, ώστε να είστε πάντα ενημερωμένοι για τις πιο πρόσφατες λεπτομέρειες του προγράμματος που παρέχουν.

Οι Team Coaches προσφέρουν προγράμματα υψηλής ποιότητας και στο feedback

Όταν πρόκειται για επαγγελματική εξέλιξη, η ανατροφοδότηση (feedback) είναι απίστευτα σημαντική για τους coaches. Αυτό τους βοηθά να καταλάβουν:

 • Ποια μοντέλα προγραμμάτων λειτουργούν καλύτερα 
 • Ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές ασκήσεις
 • Πώς να διευθύνουν και να διευκολύνουν ομαδικές συζητήσεις 
 • Πώς να προσεγγίσουν διαφορετικά στυλ μάθησης 
 • Τρόπους για να κάνουν τις συνεδρίες τους πιο προσιτές

Εξαιτίας αυτού, οι σοβαροί coaches καλωσορίζουν τα σχόλια από τους πελάτες τους. 

Ωστόσο, οι team coaches συνεργάζονται με περισσότερους ανθρώπους, επομένως λαμβάνουν πολύ περισσότερα σχόλια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προσαρμόσουν και να βελτιώσουν τις coaching δεξιότητες και τα προγράμματά τους πολύ πιο γρήγορα.

Ως αποτέλεσμα, οι team coaches προσφέρουν προγράμματα υψηλής ποιότητας που βασίζονται σε μια μεγάλη ποικιλία από σχόλια πελατών.

Το Coaching ομάδων τείνει να είναι φθηνότερο από το One-on-One Coaching 

Η βιομηχανία του coaching αξίζει επί του παρόντος περισσότερα από 2,85 δισεκατομμύρια δολάρια και ορισμένοι coaches χρεώνουν one-on-one συνεδρίες ποσά που δεν μπορεί ίσως ένα άτομο να “σηκώσει” μόνο του. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους να αναζητήσουν υποστήριξη από έναν coach.

Το team coaching προσφέρει πρόσβαση σε επαγγελματική εξειδίκευση σε πιο λογική τιμή.

Οι περισσότεροι coaches χρεώνουν λιγότερα ανά άτομο όταν κάνουν coaching σε μια ομάδα από ό,τι όταν κάνουν coaching ένας προς έναν. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν περισσότερα άτομα στη συνεδρία για να μοιράσουν τα έξοδά τους μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, μπορεί ένας καλός coach μπορεί να χρεώνει περίπου €150-200 ανά ώρα (και περισσότερο), για την one-on-one συνεδρία. Σε μια ομαδική συνεδρία, μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε περίπου το μισό αυτής της τιμής και θα έχετε όλα τα πρόσθετα οφέλη της συνεργασίας με μια ομάδα! Επιπρόσθετα, στo team coaching παρέχονται συνήθως και εκπτώσεις σε εταιρείες και σχολεία για μεγάλες ομαδικές ή ημερήσιες κρατήσεις.

Αν ψάχνετε για coach αλλά έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό, το team coaching είναι μια εξαιρετική επιλογή για εξερεύνηση.

Βρείτε έναν team Coach σήμερα

Όπως μπορείτε να δείτε, η εύρεση ενός coach ομάδων με εμπειρία σε ομάδες σάς προσφέρει πρόσβαση σε όλα τα οφέλη του coaching. 

Ένας team coach σας επιτρέπει να εργαστείτε για τους στόχους σας και σας ενθαρρύνει να συνδεθείτε με άλλους και να μάθετε από τους άλλους. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε δίκτυα και να εξερευνήσετε διαφορετικές απόψεις. Όλοι λοιπόν είναι νικητές στο coaching ομάδων! 

Αναζητάτε κάποιον με εμπειρία στο coaching για να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους της ζωής σας; Τότε επικοινωνήστε σήμερα για να μάθετε περισσότερα από τη δική μας εμπειρία. Θα χαρούμε να τη μοιραστούμε μαζί σας!

Περιεχόμενα

Άλλα Άρθρα

Τι είναι το Coaching;

Η μεθοδολογία του coaching είναι αποτελεσματική όταν γίνεται απο...

Τι είναι το τοπικό SEO – Πλήρης οδηγός για το 2023

Ως ιδιοκτήτης μιας μικρής ή μεσαίας επιχείρησης, γνωρίζετε πόσο...

Ποιά είναι η σωστή επιχειρηματική στρατηγική ανάπτυξης;

Είχατε την καλύτερη επιχειρηματική ιδέα και την ξεκινήσατε. Πώς...

Τι είναι το Digital Marketing; Update 2023 – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Όσα πρέπει να ξέρεις για το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital...

Φιλοξενία Ιστοσελίδων WordPress

Πώς Λειτουργούν Οι Λύσεις Για Τη Φιλοξενία Ιστοσελίδων; Βρείτε...