Κατασκευή Ιστοσελίδων 2023 – Πλήρης Οδηγός Αποφάσεων

ΑρχικήBlogΚατασκευή Ιστοσελίδων 2023 - Πλήρης Οδηγός Αποφάσεων

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κατασκευή ιστοσελίδων είναι μέσα σε αυτό το άρθρο. Εδώ θα εξετάσουμε το περιβάλλον που διέπει τη διαδικασία για την κατασκευή eshop και ιστοσελίδων. Διότι η κατασκευή ιστοσελίδων περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από έναν web designer.

Η κατασκευή ιστοσελίδων δεν είναι μια απλή διαδικασία και είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη μιας μικρής ή μεσαίας επιχείρησης (δείτε την πηγή από το Harvard). Αυτός ο παράγοντας είναι για εμάς σημαντικό στο business growth. Σε αρκετούς “φαντάζει” ως κάτι απλό, μια που -ευτυχώς ή δυστυχώς- σε μια ελεύθερη αγορά, ο κάθε ένας μπορεί να ισχυριστεί ότι ξέρει “εύκολα και οικονομικά” να σχεδιάσει μια ιστοσελίδα και το παρουσιάζει ως απλή διαδικασία, με εξίσου “εύκολες τιμές”.

Ένα αστείο που κυκλοφορεί στο χώρο αυτό, είναι ότι αν βγεις σε ένα μπαλκόνι και φωνάξεις “ποιος θα μου φτιάξει ένα website”, θα πεταχτούν πολλοί από όλες τις γωνίες.

Κατασκευή Ιστοσελίδων, Τιμές ή Τρόποι Κοστολόγησης

Στον τομέα της κατασκευής και σχεδίασης ιστοσελίδας εάν κάποιος αναζητήσει τέτοιες υπηρεσίες στο διαδίκτυο θα βρει συνήθως δύο κατηγορίες παρόχων υπηρεσιών σχεδιασμού ιστοσελίδων.

Κατηγορία 1: Πακέτα Κατασκευής Ιστοσελίδας

Η μία κατηγορία αφορά εκείνους τους παρόχους που έχουν εκδώσει “πακέτο/πακέτα” τύπου “Κατασκευή Ιστοσελίδων με Χ Ευρώ”, δηλαδή προκοστολογημένα πακέτα. Συνήθως αυτά τα πακέτα ξεκινούν από πολύ χαμηλά κόστη, με ανάλογα χαμηλό αριθμό υπηρεσιών όπου λείπουν σχεδόν πάντα οι κρίσιμες υπηρεσίες.

Ο λόγος που δεν υπάρχουν κρίσιμες υπηρεσίες και εργαλεία σε αυτές τις προσφορές είναι οι εξής δύο:

 • Ο κατασκευαστής έχει άγνοια ότι χρειάζονται και το ρόλο ύπαρξής τους και δεν σας τις προτείνει
 • Οι υπηρεσίες κοστίζουν και τις αφαιρεί από το πακέτο για να το κάνει δελεαστικό μεν, λειψό δε

Λειψό, όταν είμαστε στο 2023, σημαίνει λάθος κατασκευή.

Κατ’ επέκταση ο πελάτης σπάνια ενημερώνεται για το πως πρέπει να είναι κατασκευασμένη μία ιστοσελίδα για να είναι σωστή και πλήρης. Μαζί με άλλες υπηρεσίες όπως η ανάλυση λέξεων κλειδιών, το On Page και το Off Page SEO, το σωστό Responsive Design, είναι για τον πελάτη η διαφορά μεταξύ του “πλήρωσα και πήρα σελίδες”, και του “πλήρωσα και πήρα ένα εργαλείο για να αυξήσω τις πωλήσεις μου”.

Όταν το έργο αφορά κατασκευή eshop, εκεί η διαφορά φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη, είτε πρόκειται για woocommerce eshop, είτε για prestashop eshop.

Κάνουμε αυτή την εργασία επί 17 χρόνια, και έτσι έχουμε δει τα πάντα. Ακόμη και για πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως η διαφήμιση στη Google.

Κατηγορία 2: Όχι Έτοιμα Πακέτα, αλλά Ανάλυση Αναγκών

Ο άλλος πάροχος υπηρεσιών κατασκευής ιστοσελίδων, είναι αυτός που δεν θα δώσει προσφορά αν δεν “ξεσκονίσει” το έργο με ερωτήσεις.

Θα σας κάνει πολλές ερωτήσεις για:

 • Στόχους και τρόπους μέτρησης της επιτυχίας
 • Το πως δουλεύει η επιχείρησή σας και τα διαφορετικά της τμήματα
 • Θα υπολογίσει το πότε θα πάρετε πίσω τα χρήματά σας και πως να αναπτύξετε κλιμακωτά τη στρατηγική σας
 • Θα σας συμβουλεύσει για τα κείμενα που χρειάζεστε και το πως πρέπει να είναι γραμμένα
 • Θα σας πει για τη δομή του έργου και πως αυτή επηρεάζει την εμπειρία του επισκέπτη
 • Θα σας δώσει ερωτηματολόγια να απαντήσετε και θα δείτε το έργο να παίρνει μορφή πριν καν μπει στη διαδικασία του design ή της προώθησης της ιστοσελίδας.

Αυτή η δεύτερη περίπτωση, 99% δεν έχει “προκοστολογημένα” πακέτα για την “κατασκευή ιστοσελίδας” ή για την “κατασκευή eshop”.

Εμπειρικά έχουμε δει ότι υπάρχει μια σειρά από ερωτήσεις και απορίες που έχουν οι πελάτες όσον αφορά την κατασκευή της ιστοσελίδας τους. Οι ερωτήσεις αυτές διαφοροποιούνται ή/και πάνε σε μεγαλύτερο βάθος ανάλογα με την πολυπλοκότητα του έργου.

Για παράδειγμα, δεν είναι όλες οι εταιρικές ιστοσελίδες ίδιες, ούτε συγκρίνεται μια “απλή” εταιρική ιστοσελίδα με ένα eshop.

Κατ’ επέκταση και τα eshops μεταξύ τους δεν είναι ίδια, όπως δεν είναι ίδιες και οι επιμέρους στρατηγικές προώθησης και προβολής των ιστοσελίδων και των eshops.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι συνηθισμένες ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους που θα περιμένατε να ακούσετε, ως πελάτης.

Όλες από τις παρακάτω, ανά ενότητα, είναι ένα μέρος από αυτές που έχουμε συναντήσει.

Σχεδιασμός Ιστοσελίδων: Τι Ρωτούν οι Πελάτες;

Εδώ είναι οι ερωταπαντήσεις για οποιονδήποτε τύπο ιστοσελίδας (eshop ή όχι).

Πόσο κοστίζει η Κατασκευή ιστοσελίδων;

Ειλικρινά, αυτό μπορούμε να σας το απαντήσουμε όταν αναλύσουμε το έργο σας αλλά και όταν συμφωνήσουμε στις υπηρεσίες που χρειάζεστε. Δεν πουλάμε έτοιμα “πακέτα” για κατασκευή ιστοσελίδων, χωρίς ανάλυση αναγκών. Μπορεί να κοστίσει από 1500 ευρώ έως 50.000 ευρώ, ανάλογα τι είναι το έργο και οι υπηρεσίες.

Γιατί είναι τόσο χαμηλές οι τιμές σας;

Το έχουμε ακούσει και αυτό μαζί με την επόμενη ερώτηση. Οι τιμές μας δεν είναι ούτε χαμηλές, ούτε υψηλές. Επί 18 χρόνια κάνουμε αυτή την εργασία και ξέρουμε ότι οι τιμές μας είναι “best value for money”. Εν ολίγοις, για ό,τι δώσεις θα πάρεις πολλά παραπάνω.

Γιατί είστε ακριβοί;

Αυτό το απαντά η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση. Δεν είμαστε ακριβοί. Αν το έργο σας απαιτεί πολύ χρόνο μελέτης, ανάπτυξης και υλοποίησης, τότε πολλές ώρες ισούνται με περισσότερο κόστος. Όμως φροντίζουμε οι προτάσεις μας να είναι κλιμακωτές (modular pricing). Σας προτείνουμε το βασικό έργο με το οποίο πρέπει να βγείτε για να κάνετε τη δουλειά σας και τον τρόπο και τα κόστη να το μεγαλώσετε σταδιακά.

Πόσο χρόνο θέλει για να Κατασκευαστεί μια ιστοσελίδα;

Εμπειρικά σας λέμε ότι συνήθως χρειάζονται 4 έως 10 εβδομάδες για να γίνει εφόσον όλα είναι “περίπου έτοιμα” και από την πλευρά σας. Εάν όλα θέλουν οργάνωση από την αρχή και δημιουργία εκ του μηδενός θα πάρει περισσότερο χρόνο. Το θέμα πάντα είναι στο περιεχόμενο. Εμείς ξέρουμε επακριβώς πόσο χρόνο θέλουμε για να φτιάξουμε κάτι. Το υπολογίζουμε σε επίπεδο αριθμού ωρών. Πολλές φορές όμως (τις περισσότερες) το περιεχόμενο απαιτεί οργάνωση από την πλευρά του πελάτη.

Πως θα επικοινωνούμε για την Κατασκευή της ιστοσελίδας;

Εάν είναι εφικτό να συναντηθούμε την 1η φορά, τότε θα το κάνουμε. Δεν είναι απαραίτητο. Έχουμε πολλούς πελάτες με τους οποίους δεν έχουμε καν βρεθεί από κοντά, παρά μόνο μέσα από Skype, Zoom, Messenger, Viber. Λύσεις υπάρχουν. Μετά εμείς σας ανοίγουμε έναν λογαριασμό στο μηχανισμό διαχείρισης του έργου (Project Management) και σας απασχολούμε μόνο όπου χρειάζεται.

Τι θα χρειαστείτε από εμένα;

Εάν αναφέρεστε στη φάση κατασκευής και εκτός και αν το έργο ορίζει διαφορετικά, θα χρειαστούμε τις απαντήσεις σας στις ερωτήσεις μας στην αρχή και τα σχόλιά σας στα δύο ενδιάμεσα στάδια ανάπτυξης του έργου, καθώς και το περιεχόμενο στη μορφή που θα χρειαστεί.

Αν δεν μου αρέσει οπτικά αυτό που θα φτιάξετε;

Δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Πριν προχωρήσουμε σε τεχνική υλοποίηση, βεβαιωνόμαστε ότι πρώτα θα εγκρίνετε αυτό που θέλετε και μετά θα κάνουμε εμείς τα δικά μας “μαγικά”. Θέλουμε να έχετε το έργο που σας αξίζει.

Που θα γίνεται η φιλοξενία της ιστοσελίδας μου;

Εάν το θέλετε, γίνεται στο δικό μας hosting server φιλοξενίας ιστοσελίδων. Εναλλακτικά, σας λέμε τις προδιαγραφές και το βάζουμε στο δικό σας σέρβερ φιλοξενίας. Εάν θέλετε να σας παρέχουμε υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης μετά την κατασκευή της ιστοσελίδας, είναι καλύτερα να είναι το έργο σε ένα σερβερ που τον ελέγχουμε πλήρως, αλλά δεν είναι -φυσικά- δεσμευτικό.

Μπορείτε να διαχειρίζεστε εσείς την ιστοσελίδα μου;

Φυσικά. Έχετε πολλές επιλογές ανάλογα με το βαθμό εμπλοκής μας. Το συζητάμε μαζί και σας δίνουμε τη βέλτιστη λύση.

Θα μπορώ να ανεβάζω νέο περιεχόμενο μόνος/η μου;

Φυσικά. Ακόμη και εάν η ιστοσελίδα σας είναι… μία μοναδική σελίδα, εμείς στήνουμε όλα τα έργα επάνω σε Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου στο οποίο έχετε καθολική πρόσβαση. Δεν κρύβουμε την πρόσβαση και δεν κρατάμε τις λειτουργίες κρυφές.

Θέλω να στέλνω newsletter

Θα σας προτείνουμε όλα τα εργαλεία που θα βοηθήσουν την επιχείρησή σας. Δεν θα κάνουμε όμως μόνο αυτό. Θα εξετάσουμε πως είναι πιο εύκολο να διαχειριστείτε τα εργαλεία που υπάρχουν, και έτσι θα σας ενσωματώσουμε τη σωστή λύση που μπορείτε να διαχειριστείτε και όχι απλά “μια λύση” ή “ένα εργαλείο”. Σας ακούμε και τεκμηριώνουμε το κάθε τι που προτείνουμε.

Πόσες σελίδες θα είναι η ιστοσελίδα μου;

Όσες θέλετε. Απλά για να συμφωνήσουμε σε ένα παραδοτέο και για να ξέρετε και εσείς τι πρέπει να ετοιμάσετε, θα ορίσουμε ποιες θα είναι οι σελίδες με τις οποίες θα βγείτε ζωντανά στο διαδίκτυο τη μέρα που θα επιλέξετε. Μετά εσείς προσθέτετε όσες θέλετε.

Μπορείτε να γράψετε το περιεχόμενο εσείς;

Ναι, και κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό. Ξέρουμε ότι πολλές φορές είναι δύσκολο να γράψει μια επιχείρηση το ίδιο της το περιεχόμενο. Αυτό γιατί είναι πιο δύσκολο να γράψεις ένα κείμενο που απευθύνεται σε κάποιον που θες να μάθει για τα προϊόντα σου, σαν να μην τα ξέρει. Θεωρούμε ότι κάθε επιχείρηση ξέρει το αντικείμενό της καλύτερα όμως. Για αυτό το λόγο και -αφού αποφασίσουμε για το είδος και αριθμό των σελίδων- σας κάνουμε συνέντευξη για αυτές. Έτσι δημιουργούμε και παρουσιάζουμε το περιεχόμενο σαν να είμαστε οι πελάτες σας.

Ποιες τεχνολογικές πλατφόρμες χρησιμοποιείτε;

Ανάλογα το έργο χρησιμοποιούμε είτε το WordPress και WooCommerce, είτε το Prestashop. Επί 17 χρόνια έχουμε δει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των έργων καλύπτεται άριστα με αυτά.

Θα είναι η ιστοσελίδα μου σωστή για τις μηχανές αναζήτησης;

Ναι και αυτό για εμάς είναι default λειτουργία και όχι μια έξτρα επιλογή. Ακόμη και εάν δεν το ζητήσετε, θα το κάνουμε. Είναι απαίτηση των μηχανών αναζήτησης αλλά και του πως ένας επισκέπτης εντοπίζει ιστοσελίδες και κάνει αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Έτσι πρέπει να είναι εδώ και χρόνια μια σωστή ιστοσελίδα.

Πόσο καιρό θα κάνει η Google να δει την ιστοσελίδα μου;

Με το που θα μας πείτε να βγάλουμε την ιστοσελίδα σας δημόσια, αμέσως ενεργοποιούμε όλους τους μηχανισμούς που χρειάζονται για να δει τις σελίδες η Google. Οπότε, τεχνικά, θα την δει αμέσως. Το θέμα του Indexing και Ranking (που ίσως αυτό ρωτάτε) λαμβάνει χώρα από μερικές ημέρες έως 2-3 μήνες και ανάλογα τις “επιθετικές” ενέργειες προβολής που πρέπει να γίνουν. Για να ανέβουν ψηλά οι σελίδες της ιστοσελίδας σας, χρειάζονται επιπλέον ενέργειες Off Page SEO, όσο τέλεια και να είναι φτιαγμένη η ιστοσελίδα. Όλα τα εξηγούμε στη φάση της πρότασης για την κατασκευή της ιστοσελίδας σας.

Χρειάζομαι ιστοσελίδα ή eshop;

Αυτό είναι κάτι που το ρωτάμε και εμείς όταν θέλουμε να δούμε το σκοπό και τους στόχους της επιχείρησής σας. Μπορεί να σας εκπλήσσει αλλά υπάρχουν εκείνες οι περιπτώσεις που δεν είναι ακριβώς κατασκευή ιστοσελίδων αυτό που χρειάζεστε.

Μπορείτε εσείς να μου βρείτε φωτογραφίες;

Ναι μπορούμε. Συνεργαζόμαστε με σχετικές βιβλιοθήκες και μπορούμε να σας βρούμε αυτές που χρειάζονται με κόστη αγοράς τους που κυμαίνονται από πολύ χαμηλά έως αρκετά υψηλά (ανάλογα τις απαιτήσεις σας και αυτές του έργου). Υπάρχουν ποιοτικές λύσεις για όλες τις περιπτώσεις.

Κάνετε εσείς τη φωτογράφιση προϊόντων/χώρων;

Εμείς οι ίδιοι όχι. Την κάνουν οι συνεργάτες που έχουμε εδώ και πολλά χρόνια. Το ίδιο ισχύει για ειδικές παραγωγές βιντεοσκόπησης, σενάρια παραγωγής, drones, κλπ.

Χρειάζομαι όντως hosting;

Χωρίς αυτό δεν μπορείτε εσείς ή οποιοσδήποτε να εμφανιστείτε στο διαδίκτυο. Αν δεν είναι σωστά στημμένο για τις δικές σας ανάγκες, θα έχετε πρόβλημα.

Μπορείτε να μου κλείσετε ένα domain name;

Μπορούμε αλλά θεωρούμε ότι είναι πάντα καλύτερο να το πληρώνετε εσείς απευθείας και έτσι να ανήκει σε εσάς, χωρίς ανάγκη για μεταβιβάσεις. Οπότε, απλά σας βοηθάμε να το κλείσετε.

Χρειάζομαι Εμπορικό Σήμα. Το αναλαμβάνετε;

Εμείς όχι. Θα σας συστήσουμε εξειδικευμένο συνεργάτη μας για αυτό.

Χρειάζομαι λογότυπο. Μπορείτε να το σχεδιάσετε;

Θεωρούμε ότι η δημιουργία λογοτύπου είναι μια πάρα πολύ εξειδικευμένη εργασία και πρέπει να την κάνουν εξειδικευμένοι. Εμείς έχουμε δικό μας στενό συνεργάτη που αναλαμβάνει αυτό ακριβώς όπως και θέματα εταιρικής ταυτότητας. Μαζί του -όταν χρειάζεται- συνεργαζόμαστε για τη δημιουργία του και τη δημιουργία της εταιρικής σας ταυτότητας. Φυσικά δεν σχεδιάζουμε έντυπα. Ποτέ δεν το κάναμε. Όμως σε αυτά τα στοιχεία που έχουν και online παρουσία (π.χ. το λογότυπο), συμβουλεύουμε άμεσα τους σχεδιαστές ως προς τις απαιτήσεις και το τι χρειάζεται για το web περιβάλλον.

Παρέχετε τεχνική υποστήριξη;

Ναι, εφόσον το επιθυμείτε. Επί της ουσίας χρειάζεστε επικαιροποιήσεις των υποσυστημάτων του τεχνικού μέρους της ιστοσελίδας σας, κάθε μήνα. Ακούγεται “πολύ” αλλά δεν είναι. Κάθε μήνα κάθε υποσύστημα και η κεντρική πλατφόρμα εκδίδουν μικροενημερώσεις για θέματα απόδοσης, ασφάλειας και συμβατότητας. Αυτά πρέπει να εφαρμόζονται. Παράλληλα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο χώρο σας και σας προτείνουμε και ιδέες που θα σας βελτιώσουν την απόδοση της ιστοσελίδας σας.

Έχω ήδη μία ιστοσελίδα; Γιατί να κάνω άλλη;

Εάν θέλετε το δωρεάν auditing απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη φόρμα επικοινωνίας, επιλέγοντας αυτή την υπηρεσία. Θα την αξιολογήσουμε και θα σας δείξουμε τα στοιχεία. Χρησιμοποιούμε (πλέον της εμπειρίας μας) και σοβαρά διαγνωστικά εργαλεία. Εάν θέλετε να δείτε μήπως αυτή βελτιώνεται θα την εξετάσουμε και θα σας πούμε τι σημαίνει πρακτικά αυτό (χρόνος/κόστος). Είναι πολλοί οι παράγοντες αξιολόγησης και δεν αναφερόμαστε απαραίτητα στο εικαστικό μέρος. Πριν από αυτό εξετάζουμε πολλά άλλα.

Τι Ρωτούν οι Πελάτες για το SEO και το Marketing;

Παρέχετε υπηρεσίες SEO κατά την κατασκευή της Ιστοσελίδας;

Ναι. Παρέχουμε πλήρεις υπηρεσίες On Page SEO, Off Page SEO, Link Building, Social Signals και Citations, Content Marketing και Content Auditing και όχι μόνο. Επάνω σε αυτό -εάν το επιλέξετε- πρέπει να στηριχθεί και ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας σας.

Πόσο κοστίζει το SEO;

Και αυτό είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να δοθεί “πακέτο” κόστους γιατί εξαρτάται από τα στοιχεία που εντοπίζουμε ως απαραίτητα για την ιστοσελίδα σας σε σχέση με το SEO. Ενδεικτικά, οι υπηρεσίες αυτές ξεκινούν από 380 ευρώ.

Πως θα ξέρω ότι το SEO δουλεύει;

Σας παρέχουμε τα στοιχεία και τα νούμερα του γιατί πρέπει να γίνουν οι σελίδες σας SEO με έναν συγκεκριμένο τρόπο πριν σχεδιάσουμε την ιστοσελίδα. Έτσι έχετε σαφή εικόνα και αιτιολόγηση για να πάρετε ή να τροποποιήσετε τις επιλογές σας. Αυτό λύνει το On Page SEO. Εφόσονα επιλέξετε να κάνουμε μαζί και τις Off Page SEO ενέργειες τότε σας ορίζουμε πάλι όλο το πλαίσιο με στοιχεία, και μπορείτε να παρακολουθείτε την εκτέλεση και το αποτέλεσμα των ενεργειών, κάθε μήνα. Έτσι εύκολα μπορείτε να πάρετε και τις σχετικές αποφάσεις. Όλα καταγράφονται.
Για τις υπηρεσίες Off Page SEO, μπορούμε να έχουμε έως 10 ταυτόχρονους πελάτες κάθε μήνα. Αυτό για να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σωστά.

Αναλαμβάνετε την προβολή της ιστοσελίδας μου;

Ναι. Έχουμε πλήρη γκάμα υπηρεσιών προβολής πλέον της διαφήμισης στη Google. Θεωρούμε ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός πρέπει να γίνεται πριν καν σχεδιαστεί έστω και ένα κουμπί για την ιστοσελίδα σας. Θα βρούμε όλα τα στοιχεία και μπορείτε μαζί με αυτά να αποφασίσετε το το τι ενέργειες θα γίνουν με βάση το budget σας (που θα φανεί από τα στοιχεία).

Αναλαμβάνετε να γράψετε άρθρα για το blog μου;

Ναι το κάνουμε, εάν το αντικείμενο είναι τέτοιο που μπορούμε να καλύψουμε. Για παράδειγμα, εξειδικευμένα ιατρικά άρθρα πρέπει κανονικά να γίνονται από εξειδικευμένους ιατρούς. Σε κάθε περίπτωση όμως, μπορούμε να σας δώσουμε όλο το πλαίσιο και τους κανόνες για τη στρατηγική περιεχομένου και το πως θα πρέπει να γραφτούν τα άρθρα, που να εστιάσουν, πόσες λέξεις να είναι το κάθε ένα, γιατί να είναι έτσι, ποια να είναι η δομή τους και άλλα πολλά. Αυτό ακόμη και εάν τα άρθρα δεν τα δημιουργούμε εμείς. Έτσι, οι συγγραφείς έχουν επακριβείς οδηγίες να ακολουθήσουν για το περιεχόμενό τους και έτσι όλοι έχουν όφελος από ένα σωστό αποτέλεσμα.

Αναλαμβάνετε να στήσετε και την παρουσία μου στα Social Media;

Ναι μπορούμε να σας φτιάξουμε τα προφίλ σας σωστά. Για εργασίες marketing στα Social Media θα κάνουμε όμως μια ξεχωριστή συζήτηση. Τα Social Signals επηρεάζουν τη στρατηγική σας για το ranking στη Google και αποτελούν μέρος μιας SEO στρατηγικής. Θα σας τα εξηγήσουμε όλα.

Τι Ρωτούν για άλλες Πλατφόρμες που βοηθούν στο Σχεδιασμό Ιστοσελίδων;

Γιατί να μην φτιάξω την ιστοσελίδα μου στο Wix;

Το Wix μοιάζει σαν μια οικονομική λύση αλλά δεν είναι. Δεν σας ανήκει τίποτα από ότι φτιάχνετε εκεί, και εάν φύγετε πρέπει να στήσετε πάλι τα πάντα από το μηδέν. Αυτό είναι το ένα βασικό πρόβλημα. Το άλλο είναι το πόσο μπορείτε να τροποποιήσετε τη λειτουργικότητα του Wix site, να την ενισχύσετε και να την ελέγξετε πλήρως. Δεν μπορείτε. Αυτό από μόνο του καθιστά μια τέτοια λύση μη χρηστική και καθόλου επαγγελματική.

Γιατί να μην κατασκευάσω το eshop μου στο Shopify;

Για τον ίδιο λόγο με το Wix. Το Shopify αφορά ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου. Παρά το γεγονός ότι έχει αρκετές λειτουργίες, οι σοβαρές που χρειάζεστε παρέχονται μόνο στην ακριβή πλήρης άδεια χρήσης. Δεν είναι επεκτάσιμο όπως θα θέλετε. Είναι άλλο ένα σύστημα με αρκετές λειτουργίες αλλά και πάλι είναι κλειδωμένο. Αντίθετα ένα site βασισμένο σε Woocommerce ή Prestashop είναι πλήρως ανοικτό σε εσάς για να το επεκτείνετε όπως θέλετε, και όσο θέλετε. Βασικές λειτουργίες όπως για παράδειγμα βασικά σενάρια Εκπτώσεων σε επίπεδο καλαθιού ή καταλόγου δεν παρέχονται καν στις πρώτες άδειες. Εάν αποφασίσετε να φύγετε από το Shopify (και θα το κάνετε πριν κλείσουν 12 μήνες) πρέπει να ξαναστήσετε τα πάντα από την αρχή. Επίσης δεν συνεργάζεται εκτενώς με συστήματα ERP/CRM όπως, για παράδειγμα το Zoho. Εμείς σαν σοβαροί σύμβουλοι για ηλεκτρονικό εμπόριο σας προτείνουμε πάντα πως να γίνει κάτι σωστό από την αρχή.

Γιατί δεν φτιάχνετε την ιστοσελίδα μου σε Drupal ή Joomla;

Οι 2 αυτές πλατφόρμες είναι σχετικά καλές στις πιο πρόσφατες εκδόσεις τους και κάνουν για μη-eshops. Πάσχουν σταθερά (ακόμη) στο διαχειριστικό τους μέρος. Δηλαδή το περιβάλλον διαχείρισης δεν είναι εύχρηστο όπως -για παράδειγμα- του WordPress. Το τελευταίο είναι ιδιοφυώς εύχρηστο εδώ και πολλές εκδόσεις. Επεκτείνονται σε “ηλεκτρονικά καταστήματα” όπως το WP, αλλά όχι με τις ίδιες δυνατότητες και επεκτάσεις. Σοβαρό θέμα είναι η τεχνική υποστήριξη. Δεν είναι τυχαίο που οι εγκαταστάσεις σε WP μετράνε σε 80 εκατομμύρια, ενώ των υπολοίπων συστημάτων είναι ένα μικρό κλάσμα.
Έχουμε δουλέψει εκτενώς και με τα 3 συστήματα και ξέρουμε τα θετικά και αρνητικά τους για κάθε περίπτωση.

Τι Ρωτάμε τους Πελάτες για την Κατασκευή Ιστοσελίδας ή Eshop;

Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές μας λένε ότι ρωτάμε πολλά και αυτό αποτυπώνεται στο εκτενές ερωτηματολόγιο που στέλνουμε. Σε αυτό πολλές φορές η ομάδα της επιχείρησης καλείται να απαντήσει και σε ερωτήσεις που δεν είχε μέχρι τότε σκεφτεί ότι είναι κρίσιμες.

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων του ψηφιακού περιβάλλοντος θέλουμε να ξέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για θέματα όπως:

 • Τον έμμεσο λόγο για τον οποίο θέλουν αυτό που μας ζητάνε (ο τελικός είναι -σχεδόν πάντα- η αύξηση εσόδων)
 • Το πως δουλεύει η επιχείρηση σήμερα
 • Θέματα που αφορά το brand
 • Πως θα κινηθεί επιχειρησιακά και εμπορικά όταν το έργο είναι καθαρά ένα ηλεκτρονικό κατάστημα
 • Στοιχεία για να δούμε τι ξέρει για τον offline πελάτη της και για τον online
 • Πως πιστεύει ή νομίζει ότι θα ψάχνουν για αυτά που θέλει να πουλήσει
 • Σε τι είναι διατεθειμένη να δεσμευτεί σε επίπεδο ενεργειών
 • Ποιο είναι το διαθέσιμο ποσό ανά ενέργεια
 • Ποιος θα είναι ο διαχειριστής όταν παραδώσουμε το έργο
 • Ποιος θα παρακολουθεί τα στατιστικά και τους δείκτες απόδοσης των επιμέρους ενεργειών

Αυτά είναι ένα μέρος που ρωτάμε για το σχεδιασμό της ιστοσελίδας και κάθε ένα έχει αρκετά υποσημεία.

Ο σωστός σχεδιασμός ιστοσελίδων εμπεριέχει πολλά μέρη.

Μόνο η Google έχει 200 κανόνες προς εφαρμογή και αυτοί δεν είναι καν όλα όσα χρειάζονται.

Όλες οι αρχές αυτές πρέπει να εφαρμοστούν σε ένα website, ανεξαρτήτως αριθμού σελίδων.

Για αυτό και δεν έχει βάση η φράση “θα είναι ένα απλό site”. Δεν υπάρχουν “απλά, business και advanced πακέτα”.

Απλά υπάρχει: Λάθος και Σωστό.

Κάθε έργο απαιτεί σοβαρότητα και οργανωμένη εργασία.

Θέλετε να αξιολογήσουμε μαζί το τι πρέπει να γίνει; Επικοινωνήστε μαζί μας.

Πώς Θα Κατασκευάσω Ιστοσελίδα Μόνος μου;

κατασκευή ιστοσελίδων, κατασκευή eshop, προώθηση ιστοσελίδων

Το αν μπορείς να κατασκευάσεις ιστοσελίδα μόνος ή μόνη σου δεν είναι κάτι που θα περίμενες να διαβάσεις σε αυτό το άρθρο σε website κατασκευής ιστοσελίδων και κατασκευής e-shop. Σωστά;

Παρόλα αυτά, εδώ ακριβώς είναι που πρέπει να διαβάσεις ένα τέτοιο άρθρο. Μόνο εκείνοι που φτιάχνουν ιστοσελίδες μπορούν να σας δείξουν εάν μπορείτε να φτιάξετε την ιστοσελίδα σας μόνοι σας, αλλά και το πως.

Με τις εξελίξεις σε κοινωνικό και εμπορικό επίπεδο να καλπάζουν, αλλά και την τεχνολογία να βοηθά πλέον, δεν είναι μακρινό όνειρο το να φτιάξεις ένα website μόνος σου. Αναφερόμαστε σε ένα σωστό, επαγγελματικό website το οποίο μπορεί να φτιάξει σε ένα πολύ καλό επίπεδο ένας μη προγραμματιστής.

Εάν τα μάτια σας ανοίγουν διάπλατα ήδη, ελπίζουμε να κάνουν το ίδιο και τα αυτιά σας, γιατί θα σας δώσουμε τον οδηγό και τη λύση που απαντά στο ερώτημά του “πώς φτιάχνω μία ιστοσελίδα” αλλά και το “πώς φτιάχνω μία ιστοσελίδα δωρεάν μόνος μου”.

Απαντώνται πολλά και βασικά ερωτήματα, όπως το αν μπορεί κάποιος να πάρει μία πολύ καλή ιστοσελίδα δωρεάν ή να φτιάξει μία δωρεάν ιστοσελίδα μόνος ή μόνη του/της.

Αναφερόμαστε σε μία επαγγελματική ιστοσελίδα και όχι σε πειράματα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο εμπορικό σκοπό.

Ας δούμε τα βασικά που χρειάζονται για να κατασκευάσετε μία ιστοσελίδα μόνοι σας.

Πώς θα επιλέξω ένα Καλό Domain Name;

Ενώ μία τέτοια διαδικασία μοιάζει απλή για αρκετούς, εν τούτοις δεν είναι. Δεν αναφερόμαστε στο πως εν τέλει θα αγοράσετε το Domain Name σας. Αυτό είναι εύκολο και οι επιλογές είναι μέσω πληρωμής με πιστωτική κάρτα, Paypal, Stripe ή άλλο αλλά και με τραπεζική κατάθεση.

Αυτό που έχει σημασία όμως είναι η σωστή επιλογή ενός domain name που δεν έχει προβλήματα. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι δεν θέλετε να αγοράσετε ένα “καμμένο” domain name, το οποίο είναι μεν ελεύθερο (ή το έχει κάποιος άλλος τώρα), αλλά έχει χρησιμοποιηθεί και έχει επικοινωνηθεί με τέτοιο τρόπο στη Google όπου η τελευταία το έχει “κακοχαρακτηρίσει”.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ενδεχομένως το domain έχει εισπράξει ένα αλγοριθμικό penalty ή έχει επάνω του “τιμωρημένα URLs” ή έχει πολλά backlinks από spam websites.

Αρχίζετε και ανησυχείτε; Καλά κάνετε. Μία τέτοια επιλογή θα σας στοιχίσει ακριβά ακόμη και εάν κάνετε σοβαρές ενέργειες marketing, αφού φτιάξετε την ιστοσελίδα σας μόνοι σας.

Φανταστείτε να έχετε στήσει όλη σας τη στρατηγική επάνω σε ένα domain name (που είναι και το Brand σας) το οποίο έχει τέτοια προβλήματα. Η Google θα το κρατάει σταθερά “πίσω” στις κατατάξεις των επιμέρους URLs των σελίδων/προϊόντων σας, και εσείς θα προσπαθείτε να “χτίσετε” επάνω του, χτίζοντας παλάτια στην άμμο, που λέει και το λαϊκό άσμα.

Συγκεκριμένα, λέει “μην χτίζεις στην άμμο παλάτια” και έχει δίκιο.

Αφού λοιπόν θα πρέπει να επιλέξετε ένα domain name, και αφού αυτό θα συνδυάζεται (κατά 99.9%) με το Brand σας, τότε πρέπει να μπορείτε να διαγνώσετε σωστά πριν επενδύσετε λίγα ή πολλά χρήματα στην αγορά του, αλλά -κυρίως- πολλούς μήνες (ή και χρόνια) στο marketing.

 • Πόσο κοστίζει η αγορά ενός domain name; Από 9 δολάρια έως χιλιάδες (όταν πρόκειται για ένα ήδη στημένο website ή ένα high-authority domain name).
 • Τι ζημιά κάνει η λάθος επιλογή ενός “καμένου” domain; Ανυπολόγιστο, αναλόγως πότε θα πάρετε είδηση για το πρόβλημα.
 • Πως διορθώνεται αυτή η λάθος επιλογή; Χρειάζονται (ανάλογα την έκταση του προβλήματος) πολλές και διαφορετικές ενέργειες διόρθωσης ή μπορεί και να υφίσταται αδυναμία διόρθωσης εάν το domain name είναι οριστικά “καμένο”.

Πώς Θα Διαλέξω Σωστό Web Hosting;

Το αμέσως επόμενο απαραίτητο στοιχεία που χρειάζεστε είναι να νοικιάσετε το σωστό hosting περιβάλλον. Με αυτό θα πάρετε και emails, αλλά και το χώρο στον οποίο θα εγκαταστήσετε την ιστοσελίδα σας που θα φτιάξετε μόνοι σας.

Το hosting, συχνά είναι αυτό το οποίο πολλοί θέλουν να μην πληρώσουν ακριβά. Ειδικά όσοι πρωτοξεκινούν με μία ιστοσελίδα. Είναι λογικό μεν να θέλει κάποιος να κρατήσει το κόστος χαμηλά όταν ξεκινάει.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και άμεσος αντίκτυπος στην ιστοσελίδα σας, στη συμπεριφορά αυτής απέναντι στους επισκέπτες αλλά και στο πως την αξιολογεί η Google.

Πλέον αυτού, ότι ενέργειες βελτιστοποίησης ταχύτητας και αν κάνετε, αν είστε σε ένα φθηνό hosting με πολύ βασικούς πόρους, το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό. Αυτό είναι η σκληρή και αμείλικτη αλήθεια, που δεν σας λένε και πολλές φορές το χαμηλού κόστους hosting χρησιμοποιείται ως “κίνητρο” για να πάτε σε μία εταιρία.

Οπότε ένα “κακό και αργό” hosting, σας κοστίζει σε απόδοση του website σε ταχύτητα και user experience. Μπορεί να μην σας αρέσει, αλλά αυτό είναι η αλήθεια και όχι απλά άποψη.

Εάν αποκτήσετε και κάποιες τεχνικές γνώσεις αφού κατασκευάσετε την ιστοσελίδα σας ή το e-shop σας μόνοι σας, θα μπορείτε και με 2-3 διαγνωστικά να το δείτε.

Ειδικά, το 2021, η Google έχει θέσει 3 επιπλέον κριτήρια γύρω από την συμπεριφορά και την ταχύτητας της ιστοσελίδας, ως SEO και κριτήρια κατάταξης.

Μια που εντός της Google θα θέλετε να ανεβείτε, δεν έχετε επιλογή να αμελήσετε αυτό τον τόσο σημαντικό παράγοντα.

Πόσο κοστίζει η αγορά περιβάλλοντος φιλοξενίας; Οι τιμές για σωστό hosting αρχίζουν από περίπου 180-200 ευρώ το χρόνο, και αυτό μόνο όταν αφορά ένα βασικό μη-eshop ή μία χωρίς επισκεψιμότητα ιστοσελίδα. Οι τιμές αυτές είναι για shared hosting και όχι για dedicated server ή κάτι άλλο. Ότι άλλο σας πουν κάτω από αυτές τις τιμές σίγουρα συνοδεύεται από χαμηλή ποιότητα ανταπόκρισης. Εάν έχετε eshop τότε -ανεξαρτήτως πλατφόρμας- οι αρχικές απαιτήσεις είναι πάντα μεγαλύτερες. Εάν δεν έχετε κάνει σωστό on-page speed optimization, τότε οι απαιτήσεις μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο.

Πως αξιολογώ το hosting που έχω; Και μόνο με το “μάτι” θα δείτε ότι αργεί η πλοήγηση από σελίδα σε σελίδα. Φυσικά, δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος. Χρειάζονται εργαλεία. Ενδεικτικά χρησιμοποιούμε εργαλεία όπως το GT Metrix, Pingdom και άλλα που μας δείχνουν και το download time από πλευράς του hosting (μεταξύ άλλων). Επίσης ο Chrome έχει δικά του εργαλεία για Developers. Ο καλύτερος τρόπος είναι να μάθει κάποιος τι πρέπει να ρυθμίσει αλλά και τη θεωρία αν θέλει να αναπτύξει μία ιστοσελίδα μόνος του.

Γιατί Χρειάζεται το WordPress σε μία Ιστοσελίδα;

Το WordPress είναι η άμεση και -πιο εύκολη- λύση για τη δημιουργία eshop (με το WooCommerce plugin). Είναι η μόνη λύση; Όχι. Υπάρχουν και αμιγώς ecommerce πλατφόρμες εάν έχετε πολλές απαιτήσεις από ένα eshop και θέλετε ενδεχομένως ιδιαίτερες εξειδικευμένες λειτουργίες.

Διαβάστε εδώ και ένα συγκριτικό άρθρο για την καλύτερη πλατφόρμα για eshop.

Σε αυτές βέβαια πρέπει να στήσετε ξεχωριστά το eshop, και σε ένα subdomain ξεχωριστά το blog (αν θα έχετε τέτοιο). Ούτε αυτό είναι λάθος. Πολλές φορές -στρατηγικά- είναι και πιο σωστό.

Το WordPress παραμένει αδιαμφισβήτητα μία άριστη λύση για ένα website, μια που είναι ιδιαίτερα user-friendly, υπάρχει ένα τεράστιο community από πίσω του (και μπορείτε να βρείτε λύσεις σε προβλήματα) και δεν έχει φυσικά και License fee.

Παρόλα αυτά, όπως οποιαδήποτε λύση, δεν είναι μία out-of-the-box λύση. Χρειάζεται να στηθεί σωστά για να μην έχετε προβλήματα. Δείτε το course για On-Page WordPress SEO, που περιλαμβάνει και το πλήρες στήσιμο WP, speed optimization, seo content και πολλά άλλα. Εάν στοχεύετε απευθείας σε WooCommerce, τότε και αυτό καλύπτεται στο WooCommerce course και ECommerce Strategy (2 σε 1).

Ερώτηση: WordPress, Joomla ή Drupal; Η απάντηση είναι εύκολη: WordPress. Έχουμε δουλέψει με όλα. Ακόμη και εάν δεν σας έκανε η δική μας απάντηση, απλά ψάξτε τα στοιχεία για το πόσες εγκαταστάσεις παγκοσμίως έχει το WordPress έναντι των άλλων. Θα δείτε ότι η διαφορά είναι μεγάλη και σε εκατομμύρια.

Το WordPress επένδυσε από την αρχή σε μία απλή λογική και στο user friendly administration. Τα άλλα -μετά από τόσα χρόνια- ακόμη προσπαθούν.

Είναι Δωρεάν το WordPress για την Ιστοσελίδα Μου;

Το να αποκτήσετε το WordPress δεν εμπεριέχει το κόστος κάποιου license. Ούτε καν το WooCommerce έχει license fee. Αυτό σε αντίθεση με άλλα carts που έχουν ένα βασικό fee, όπου και το support που λαμβάνεται είναι πολύ περιορισμένο. Ακόμη και οι αμιγώς e-shop πλατφόρμες όπως το Prestashop και το Magento (2 πανίσχυρα εργαλεία), δεν έχουν license fee (εκτός του Magento αν πάρετε την διευρυμένη έκδοση, αλλά αυτό σημαίνει ότι είστε μάλλον ήδη μία πολυεθνική).

Το WP/Woo έχουν λιγότερες απαιτήσεις σε hosting resources (όχι μηδενικές φυσικά), λόγω του πως είναι κατασκευασμένος ο Core κώδικάς τους.

Ανάλογα το τι λειτουργίες θέλετε να προσθέσετε (και πρέπει να μάθετε για τις βασικές που πρέπει να έχετε και που δεν είναι native στο WordPress), θα χρειαστεί να αγοράσετε κάποια πρόσθετα. Αποφύγετε τα δωρεάν για κρίσιμες λειτουργίες (ασφάλεια, εισπράξεις χρημάτων και διασυνδέσεις με τράπεζα, βελτιστοποίηση ταχύτητας).

Τα πράγματα είναι αρκετά “τετράγωνα”. Όπου προσπαθήσετε να βρείτε τη φθηνή λύση, αυτό θα το “πληρώσετε” κάπου αλλού και σχεδόν πάντα με προβλήματα. 17 χρόνια τώρα, τα έχουμε ήδη όλα και έτσι έχουμε τεκμηριωμένη άποψη, χωρίς φυσικά να καταδικάζουμε τα free plugins γιατί υπάρχουν αρκετά πολύ καλά, αναλόγως το έργο και τη χρήση.

Το σκεπτικό του “τσάμπα”, ισχύει και για τα Plugins και το hosting και την επιλογή Theme.

Πώς θα διαλέξω το σωστό Theme για την Κατασκευή της Ιστοσελίδας μου;

Ειδικά αν στοχεύετε να φτιάξετε την ιστοσελίδα μόνοι σας και δεν έχετε γνώσεις προγραμματισμού, θα οδηγηθείτε προς την αγορά ενός έτοιμου theme, το οποίο και θα αλλάξετε λίγο ή πολύ, ανάλογα το πως θέλετε να φαίνεται η ιστοσελίδα σας.

Η σωστή επιλογή theme είναι κρίσιμη. Φυσικά αν κάνετε λάθος επιλογή, μπορείτε μετά να το αλλάξετε. Απλά εκεί θα επιφορτιστείτε με την επιπλέον και εκ νέου εργασία. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να στήσετε όλο το website από την αρχή, εκτός και εάν έχετε στήσει κάθε σελίδα του website σας ως custom με εργαλεία που μόνο ένα Χ theme έχει. Το οποίο δεν είναι σωστό καν σαν λογική, εκτός αν η ιστοσελίδα σας είναι 10 σελίδες όλες κι όλες, οπότε κάνετε ότι θέλετε.

Το Theme, εάν δεν είναι σωστά φτιαγμένο από τον αρχικό developer, θα επηρεάσει πάρα πολύ την ταχύτητα της ιστοσελίδας που θα φτιάξετε, και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και τη διαθεσιμότητά της προς το κοινό σας, αλλά και το χρόνο επικαιροποίησης της.

Πρέπει να μάθετε πως αξιολογείται ένα theme και να έχετε κατά νου τη χρήση του για όλες τα διαφορετικά μεγέθη οθονών και συσκευές.

Για τα δωρεάν themes πρέπει να ξέρετε ότι έχουν πολύ περιορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες. Επίσης -συνήθως- δεν έχουν δυνατότητες customization με Child Theme. Αυτό σημαίνει πως αν κάνετε αλλαγές στο theme και μετά κάνετε επικαιροποίησή του theme όταν βγει update (που θα πρέπει να το κάνετε), συνήθως θα χάνετε ότι παραμετροποίηση έχετε κάνει.

Στα πολύ καλά themes, το update τους γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς να χαλάσει τίποτα στην ιστοσελίδα σας.

Τα κόστη των themes (ακόμη και των πολύ καλά κατασκευασμένων από τεχνικής πλευράς) είναι από 50 έως 80 δολάρια. Το κόστος είναι πολύ μικρό για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Και πάλι όμως, πρέπει να στήσετε το theme εντός του WP με σωστό τρόπο, ώστε να μπορείτε να το λειτουργήσετε σωστά.

Τα καλά themes έχουν πολύ αναλυτικό manual και οδηγίες για το πως να τα στήσετε σωστά. Επίσης -συνήθως- έχουν και διαχειριστικά συστήματα μέσω των οποίων μπορείτε να διαχειριστείτε και την παραμικρή λειτουργία ή λεπτομέρεια εμφάνισης.

Περισσότερο δηλαδή, τα καλά themes, είναι σαν να εργαλεία με τα οποία μπορείς να σχεδιάσεις οποιαδήποτε διαφορετική εμφάνιση επιθυμείς (αν θες να πας τόσο βαθιά και μακρυά).

Για αυτό και επιτρέπουν το να πας σε μεγάλη λεπτομέρεια σε επίπεδο optimization για ταχύτητα.

Πώς θα κάνω πιο ελαφριές τις φωτογραφίες;

Αυτό θα σας απασχολήσει αρκετά και θα πρέπει και να μάθετε μερικά επιπλέον πράγματα σχετικά με την επεξεργασία φωτογραφιών για web.

Φυσικά, δεν πρέπει να ανεβάζετε τις φωτογραφίες στο περιεχόμενό σας ή και στους τυχόν sliders ή άλλες μεθόδους απεικόνισης φωτογραφιών, χωρίς να έχετε προβεί σε βελτιστοποίηση μεγέθους.

Για παράδειγμα, εάν με ένα smartphone ή μια camera έχετε βγάλει φωτογραφίες 5000 χ 8000 pixels, τότε αυτές σπάνια θα πρέπει να ανέβουν σε αυτή τη διάσταση, εντός της ιστοσελίδας σας.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόγραμμα τύπου Photoshop για να τις επεξεργαστείτε και κατόπιν να τις χρησιμοποιήσετε/εξάγετε ως PNG, WebP, JPG.

Επιπλέον αυτού, όταν θα τις ανεβάσετε στην ιστοσελίδα σας, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε μία επιπλέον υπηρεσία που τις συμπιέζει ακόμη περισσότερο χωρίς ιδιαίτερες απώλειες στην ποιότητα εμφάνισης.

Όπως βλέπετε μέχρι στιγμής το είδος και ο αριθμός των πληροφοριών και τεχνικών που χρειάζονται για το να κατασκευάσετε μία ιστοσελίδα μόνοι σας, είναι αρκετές.

Πλέον η τεχνολογία είναι βατή. Απλά πρέπει να μάθετε τα σωστά βήματα. Αν δεν τα κάνετε σωστά από την αρχή, αυτό κοστίζει πολύ περισσότερο για να διορθωθεί. Μετά, πάλι θα πρέπει να ξανακάνετε τις ενέργειες από την αρχή για να σας δει η Google ως ένα νέο και σωστό website.

Πώς θα βρώ τις σωστές Λέξεις-Κλειδιά για Ranking στη Google;

Αυτό είναι από τα κυριότερα μέρη όταν θέλετε να φτιάξετε μία ιστοσελίδα μόνοι σας. Πρέπει να μάθετε τον τρόπο και τα εργαλεία για να βρείτε πως θα στήσετε τη δομή περιεχομένου της ιστοσελίδας σας, τα προϊόντα σας, το blog σας και οτιδήποτε πρέπει η Google να εισπράξει ως πληροφορία συσχέτισης με τις αναζητήσεις.

Αγνοήστε το και έχετε στρώσει το έδαφος για να πληρώνετε ακριβά τις διαφημίσεις, αλλά και για να μην ανεβείτε ποτέ στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Μάθετε να το στήσετε σωστά από την αρχή (χρειάζεται αρκετή προεργασία) και θα έχετε παράλληλα έτοιμο και ένα πλάνο ανάπτυξης περιεχομένου που θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο γρήγορα rank στα αποτελέσματα.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις που το αγνοούν ή δεν το εφαρμόζουν ή δεν μπαίνουν στη διαδικασία θεωρώντας το περιττό, απλά δεν γνωρίζουν πως δουλεύει όλο το Digital Marketing.

Μην κάνετε το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι. Αυτή η εργασία κανονικά προηγείται ακόμη και του οποιουδήποτε εικαστικού σχεδιασμού της ιστοσελίδας σας.

Πώς θα Φτιάξω μία Γρήγορη Ιστοσελίδα;

Για να το πετύχετε θέλετε καλό hosting server, σωστό theme, σωστές εικόνες, σωστές CDN υπηρεσίες και στήσιμο αυτών, όχι πολλά Plugins.

Οι περισσότεροι που κατασκευάζουν μόνοι τους μία ιστοσελίδα, βάζουν ένα επιπλέον Plugin για την παραμικρή πρόσθετη λειτουργία που θέλουν. Αυτό επιβαρύνει την ιστοσελίδα, τόσο στο διαχειριστικό της μέρος, όσο και στο public μέρος που βλέπουν οι επισκέπτες.

Κάθε plugin συνοδεύεται από αρκετό κώδικα για να υπάρχει εντός του WordPress. Και κάθε επιπλέον λειτουργία είναι άλλο ένα “τηλεφώνημα” προς τον server για να τη δείξει αυτή τη λειτουργία μέσω Χ plugins. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται όλο το Plugin παρά ένα κλάσμα αυτού, το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί στο theme με άλλο τρόπο.

Τα καλά themes έχουν τέτοιους μηχανισμούς που το επιτρέπουν αυτό.

Δεν έχει νόημα να φορτώνετε “κιβώτια κώδικα” επάνω στην ιστοσελίδα, όταν το μόνο που θέλετε είναι να φορτώσετε ένα μόνο αντικείμενο μέσα από το κιβώτιο.

Ο κώδικας έχει “βάρος” και αυτό επηρεάζει ποικιλοτρόπως την ιστοσελίδα σας. Μπορεί να μην βλέπετε ένα βράχο αλλά αυτός υπάρχει. Πολλοί βράχοι, ρίχνουν την απόδοση και η ιστοσελίδα “σέρνεται”.

Ποια Υπηρεσία Email πρέπει να Έχω;

Το mail είναι κρίσιμο για την επιχείρησή σας. Εάν έχετε ένα καλό hosting server, χρησιμοποιείστε το δικό τους. Εναλλακτικά επιλέξετε μεταξύ Office365 ή Google Suite. Και οι 2 υπηρεσίες είναι πολύ καλές.

Εάν είστε ένα άτομο ή 2 που τα διαχειρίζονται όλα, η native server λύση είναι πολύ καλή. Δεν χρειάζεται να πληρώνετε άλλους.

Εάν έχετε σκοπό να διακινείτε βαριά αρχεία και φαίνεται να γεμίζει γρήγορα το hosting πακέτο που έχετε, τότε μπορεί να είναι καλύτερα να πάρετε πρόσθετα μία από τις άλλες 2 λύσεις που είπαμε. Έτσι, αθροιστικά, μπορείτε να έχετε σε ένα λογικό κόστος και τα δύο, με το να έχετε αλλού το Hosting και αλλού τα mails.

Με αυτό τον τρόπο μπορείτε και πιο εύκολα να αλλάζετε hosting, αν και το μετακινηθείτε από ένα καλό Hosting server προς έναν πάλι καλό, σπάνια εμπεριέχει προβλήματα.

Υπάρχουν Δωρεάν Υπηρεσίες για Κατασκευή Ιστοσελίδας;

Αν εννοείτε το αν διαφημίζονται ως τέτοιες, ναι διαφημίζονται. Βλέπουμε αρκετές διαφημίσεις για δωρεάν κατασκευή ιστοσελίδας ή δωρεάν φιλοξενία και άλλα συναφή. Μέχρι και για δωρεάν κατασκευή eshop (αν είναι δυνατόν…).

Καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώνει κάποιος άλλος για να έχετε εσείς μία ιστοσελίδα. Σωστά;

Οπότε σε όλα αυτά πάντα υπάρχει ένα “catch” που λένε και συνήθως εννοούν κάτι άλλο.

Δωρεάν δεν υπάρχει πουθενά, εκτός ίσως από το Facebook και άλλα social media, αλλά αν το σκεφτείτε εκεί είστε εσείς το “προϊόν”… Οπότε, όχι, δεν υπάρχει δωρεάν.

Πολλές φορές θα σας πουν ότι θα σας δώσουν δωρεάν το theme. Γιατί να πληρώσει κάποιος από την τσέπη του χρήματα για να πάρετε εσείς οποιοδήποτε theme;

Αυτό δεν ισχύει και 99.9% των περιπτώσεων θα σας δώσουν ένα nulled theme. Δηλαδή “σπασμένο”, το οποίο και θα σταματήσει να λειτουργεί μόλις ο κατασκευαστής το αντιληφθεί και θα μείνει η ιστοσελίδα σας κρεμασμένη στον αέρα και χαρακτηρισμένη ως μίας μορφής “απατεώνας” και δεν θα φταίτε κιόλας (εκτός και εάν το δεχτήκατε, ελπίζοντας… κάτι…).

Αξίζει όλο αυτό για 50-70 δολάρια; Όχι δεν αξίζει.

Όλα έχουν κόστη εάν θέλετε να έχετε μία σωστή ιστοσελίδα, ακόμη και μόνοι σας αν τη φτιάξετε. Απλά, όταν τη φτιάχνετε μόνοι σας χρειάζεστε τη γνώση και τα σωστά βήματα και δεν πληρώνετε κάποιον άλλο να τη φτιάξει. Αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο κόστος που γλιτώνετε και όπως έχουμε πει το να τη φτιάξετε σωστά από την αρχή είναι το κλειδί για να έχετε δυνατότητες και πιθανότητες για ranking στις μηχανές αναζήτησης.

Καταχώρηση στις Μηχανές Αναζήτησης για την Επαγγελματική Ιστοσελίδα σας

Στη Google (είναι “η” Google και όχι “το” Google) στέλνουμε όσες σελίδες πρέπει (με βάση τη SEO εργασία που κάνατε όπως σας λέγαμε πριν) και όχι τα πάντα.

Θέλετε η Google να σας συσχετίσει με σωστές αναζητήσεις που οδηγούν στο σωστό περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας. Δεν θέλετε να την μπερδέψετε. Δεν θέλετε να βλέπει πολλαπλές σελίδες εντός του website σας για το ίδιο πράγμα.

Υπάρχει δηλαδή και στρατηγική και γνώση που χρειάζεστε για το τι θα αφήσετε/στείλετε προς τη Google.

Αυτό ξεκινάει από τη SEO ανάλυση που λέγαμε και τη δομή της ιστοσελίδας. Από εκεί σχεδιάζετε και την αρχή και την ολοκλήρωση, αλλά και τις μελλοντικές ενέργειες marketing.

Πολλοί το αγνοούν ή επιλέγουν να το “ξεχάσουν” αυτό και μετά από 1-2 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα, προσπαθούν να το διορθώσουν.

Αξίζει τόσο χάσιμο χρόνου; Όχι. Διαβάστε για το τι πρέπει να ξέρετε για τη διαφήμιση στη Google.

Πώς θα Μάθω να Κατασκευάσω την Ιστοσελίδα Μόνος μου;

Για να κατασκευάσετε τη ιστοσελίδα μόνοι σας πρέπει να αποκτήσετε δομημένη γνώση με όλα τα βήματα. Τα διάσπαρτα posts δεν φτάνουν. Ούτε τα απλά και σκέτα “μάθε το WordPress” μαθήματα φτάνουν.

Είναι μία ολιστική εργασία που εμπεριέχει 100 βήματα. Τα μαθαίνετε, τα κάνετε και την φτιάχνετε σωστά. Με πληροφορία από διάσπαρτα blog posts, σωστή ιστοσελίδα μόνοι σας δεν θα φτιάξετε, και αυτό δεν είναι κάποιο sales pitch δικό μας. Είναι η πραγματικότητα.

Επιλέγετε να αγνοήσετε κάποια βήματα ή την απαραίτητη γνώση; Θα το βρείτε αμέσως μπροστά σας, και αν το πάρετε είδηση νωρίς.

Είναι καιροί για εκπαίδευση και όχι για χάσιμο χρόνου και χρημάτων. Δεν χρειάζεται να ξέρετε κώδικα, εκτός και αν έχετε κάποιες πολύ ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις. Η πλειοψηφία όμως δεν έχει και η τεχνολογία πλέον επιτρέπει την κατασκευή ιστοσελίδας χωρίς γνώσεις προγραμματισμού.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να πάρετε προσφορά για την κατασκευή της ιστοσελίδας σας.

Περιεχόμενα

Άλλα Άρθρα

Τι είναι το Coaching;

Η μεθοδολογία του coaching είναι αποτελεσματική όταν γίνεται απο...

Τι είναι το τοπικό SEO – Πλήρης οδηγός για το 2023

Ως ιδιοκτήτης μιας μικρής ή μεσαίας επιχείρησης, γνωρίζετε πόσο...

Ποιά είναι η σωστή επιχειρηματική στρατηγική ανάπτυξης;

Είχατε την καλύτερη επιχειρηματική ιδέα και την ξεκινήσατε. Πώς...

Τι είναι το Digital Marketing; Update 2023 – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Όσα πρέπει να ξέρεις για το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital...

Φιλοξενία Ιστοσελίδων WordPress

Πώς Λειτουργούν Οι Λύσεις Για Τη Φιλοξενία Ιστοσελίδων; Βρείτε...