Τι είναι το Google My Business στο 2023;

ΑρχικήBlogΤι είναι το Google My Business στο 2023;

Το Google My Business (πλέον μετονομάστηκε σε Google Business Profile) είναι δωρεάν και ταυτόχρονα ένα πανίσχυρο εργαλείο digital marketing για την επιχείρησή σας και από τα βασικότερα εργαλεία μετά τη δημιουργία eshop. Πάρα πολλές επιχειρήσεις το φτιάχνουν μόνο για τυπικούς λόγους, χωρίς περαιτέρω αξιοποίηση. Έτσι καταλήγουν να χρησιμοποιούν όχι πάνω από το 20% των δυνατοτήτων του Google My Business.

Σκεφτείτε το σαν να έχετε ένα συνοπτικό “website” που παρουσιάζεται σε εξέχουσα θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης, μόνο με την ουσιώδη πληροφορία που είναι κρίσιμη για αυτόν που ψάχνει ώστε να οδηγηθεί “περαιτέρω”.

Το Google My Business είναι από τα πλέον δυνατά σου εργαλεία όσον αφορά το τοπικό SEO (local SEO). Εάν θες να σε βρουν όσοι ψάχνουν τοπικά για υπηρεσίες, είναι ένα από τα συνδυαστικά μέσα που πρέπει να στήσεις σωστά και να συντηρείς σωστά.

Θα μπορούσαμε να το πούμε κάτι σαν ένα “συνοπτικό TripAdvisor”, αλλά δεν είναι μόνο αυτό και δεν έχει μόνο αυτή την αξία.

Είναι μέρος των ενεργειών Search και Content Marketing και του Off Page SEO, αλλά δεν σταματά εκεί. Είναι ένα πολυεργαλείο, που αν το εντάξετε έξυπνα στη στρατηγική σας θα γίνει ένα πολύτιμο κανάλι εισροής Leads και Πωλήσεων.

Ο λόγος; Δεν γνωρίζουν το ρόλο του στην ενίσχυση του Authority της επιχείρησής σας μέσω του Google NAP (Name, Address, Phone Number), αλλά και τις δυνατότητες που έχει για να σας φέρνει σταθερά νέους πελάτες.

Το πρόβλημα είναι ότι και η ίδια η Google δεν έχει δώσει την δέουσα προσοχή στο να επικοινωνήσει το πλήθος της χρησιμότητας των υποσυστημάτων του Google My Business.

Το έχει εντάξει στη συνολική “πλατφόρμα λύσεων” για επιχειρήσεις, μαζί με τα Galleries, τα Google Profiles, και όλα τα Google “καλούδια”.

Χρησιμεύει σε όλους το Google My Business;

Google My Business: Τι είναι

Θεωρητικώς Ναι. Τη μεγαλύτερη χρησιμότητα την εισπράττουν οι επιχειρήσεις εκείνες που ήδη συμμετέχουν σε άλλα σχήματα “Reviews”, ενώ το Google My Business δεν αφορά μόνο αυτό.

Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που απαιτούν “brick and mortar”, όπως εστιατόρια και εστίαση γενικότερα, ξενοδοχεία, ενοικιάσεις είναι μόνο κάποιες από αυτές που λαμβάνουν και τα μεγαλύτερα “κέρδη” από το Google My Business.

Που χρησιμεύει το Google My Business;

Είναι ιδανικό για Τοπική Προβολή (Local SEO) και όχι μόνο.

Είτε από κινητά, είτε από άλλα περιβάλλοντα (laptops, tablet, κλπ), εκείνοι που αναζητούν οτιδήποτε, απλά πληκτρολογούν έναν όρο αναζήτησης.

Ειδικά, αλλά όχι μόνο τότε, όταν ο όρος αναζήτησης αφορά μια συγκεκριμένη επιχείρηση, τότε αν αυτή έχει και Google My Business (GMB), η Google δείχνει μια ξεχωριστή καρτέλα με τα στοιχεία της αυτής επιχείρησης καθώς και όποια άλλη πληροφορία έχει καταχωρηθεί στην καρτέλα.

Η πληροφορία που επιτρέπει η καρτέλα είναι ένα σύνολο διαφορετικών “οντοτήτων” από στοιχεία, τα οποία ενισχύουν το προφίλ της επιχείρησης.

Ένας πολύ σημαντικός λοιπόν λόγος είναι ότι κερδίζετε άλλη μία θέση σε αυτό που λέμε ως “Search Real Estate” στις σελίδες αποτελεσμάτων της Google. Δηλαδή στις επιπρόσθετες θέσεις που επιτρέπει η Google να εμφανιστείτε.

Αν φανταστείτε τη Google σαν ένα μεγάλο “χωράφι” με κτίρια, έτσι δείχνετε και το δικό σας και μάλιστα με πολλές πληροφορίες.

Local SEO και Google My Business

Μία σειρά από διαφορετικά στοιχεία “αποδεικνύουν” προς τη Google το Authority και την ύπαρξη της επιχείρησής σας. Αυτό από μόνο του δίνει αξία και στο domain name σας.

Σε συνδυασμό με Citations και Social Signals, το αποτέλεσμα στο χτίσιμο authority, που συμβάλει στο ranking στις μηχανές αναζήτησης, είναι πολλαπλασιαστικό.

Εάν χτίσετε σωστά το Google My Business με λέξεις κλειδιά που συνδέονται με αυτά που παρέχει η επιχείρησή σας, μπορείτε να κερδίσετε επιμέρους θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης, ειδικά από κινητά.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Επικοινωνήστε μαζί μας.

Reviews στο Google My Business

Εδώ έχουμε κάτι πολύ σημαντικό. Πλέον έχει παρατηρηθεί ότι πάμπολλες επιχειρήσεις μαζεύουν πιο εύκολα πληθώρα reviews από πελάτες, λόγω της ευκολίας που έχει το Google My Business για να το κάνεις αυτό.

Απλά πατάς τη βαθμολογία και γράφεις ένα σχόλιο και αν θες ανεβάζεις και μια φωτογραφία. Η ευκολία έγκειται στο ότι από οποιαδήποτε συσκευή, η συντριπτική πλειοψηφία έχει ένα gmail λογαριασμό ανοικτό και αυτό είναι το μόνο “login” που πραγματικά χρειάζεται.

Αυτό, σε αντίθεση για παράδειγμα με το TripAdvisor, όπου χρειάζεται μια ευρύτερη σειρά από ενέργειες προκειμένου να μπορέσεις να κάνεις ένα review. Δεν λέμε ότι έχει νόημα η κατάργηση του TripAdvisor και συναφών εργαλείων, αλλά το Google My Business είναι πλέον ένας πολύ δυνατός και χρήσιμος παίκτης για να στηθεί το Authority προφίλ της επιχείρησης.

Το σύστημα διαθέτει και δικό του Messaging μηχανισμό ώστε να μπορείτε να απαντάτε απευθείας στους πελάτες που αφήνουν ένα σχόλιο, και αυτό από οποιαδήποτε συσκευή.

Παράλληλα το Google My Business μπορεί να εντοπίσει και τα Reviews που λαμβάνετε σε άλλα Social Media (π.χ. στο Facebook) και να τα δείξει και αυτά στην καρτέλα σας.

Adwords και Google My Business

Τα Adwords επιτρέπουν να συνδέσετε το Google My Business και αυτό να “σερβίρεται” σαν αποτέλεσμα αναζήτησης. Έτσι κερδίζετε και από εκεί όταν καταφεύγετε στην πληρωμένη διαφήμιση.’

Τα “locations extensions” του Google My Business επιτρέπουν να συνδέσετε τις διαφημίσεις με προβολή της επιχείρησης στο Location που ψάχνει ο επισκέπτης.

Content Marketing και Google My Business

Μία από τις λειτουργίες είναι να μπορείτε να δημοσιεύετε άρθρα που έχετε ήδη δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα σας (τίτλο, url, φωτογραφία). Έτσι όποιος δει την Google My Business καρτέλα σας, θα δει και τα σχετικά άρθρα.

Άλλη μία πηγή “εισόδου” προς την ιστοσελίδα σας.

Υπηρεσίες, Προϊόντα και Google My Business Προβολή

Το Google My Business σας επιτρέπει να παρουσιάσετε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που παρέχετε. Ανάλογα το είδος της επιχείρησης, σας δίνει επιπλέον δυνατότητες.

Τα εστιατόρια είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Τους επιτρέπει να ορίσουν ένα πολύ αναλυτικό προφίλ (στο στυλ του TripAdvisor), μέχρι και να καταχωρήσουν αναλυτικά το μενού τους.

Προσφορές και Google My Business

Σε συνέχεια του προηγούμενου επιτρέπει να καταχωρηθούν και ειδικές προσφορές για αυτά που προσφέρετε.

Πως θα έχετε μία σωστή, μετρήσιμη Online Marketing στρατηγική; Επικοινωνήστε τώρα.

Φωτογραφίες, Videos και Google My Business

Οι πελάτες/σχολιαστές μπορούν να ανεβάσουν φωτογραφικό υλικό από την εμπειρία τους εκείνη τη στιγμή. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς που έχετε το Google My Business λογαριασμό, χτίζοντας έτσι ένα πλήρες προφίλ

Εξειδικευμένα Στατιστικά και Google My Business

Το σύστημα έχει το δικό του εργαλείο στατιστικών (Insights). Μπορείτε να δείτε:

  • Ποιοι και με ποιες λέξεις σας έψαξαν και σας βρήκαν
  • Εάν σας βρήκαν ψάχνοντας για προϊόντα υπηρεσίες που σχετίζονται με εσάς ή μέσω του “Google Discover”
  • Εάν σας βρήκαν ψάχνοντας για ένα άλλο συναφές Brand που σχετίζεται με αυτό που είστε εσείς
  • Εάν σας βρήκαν μέσω του Google Maps ή του Search
  • Τις ενέργειες που έκαναν μέσω της καρτέλας (αναζήτηση οδηγιών πως θα έρθουν, κλήση τηλεφώνου, αν πήγαν στην ιστοσελίδα σας ή αν σας έστειλαν μήνυμα μέσω της καρτέλας Google My Business
  • Ποιες ήταν οι πιο δημοφιλείς ώρες που σας έψαξαν ή έκαναν κάποια σχετική ενέργεια από τις προηγούμενες
  • Αν είδαν τις φωτογραφίες σας, πόσες και ποιές
  • Στις φωτογραφίες δείχνει και αριθμό θεάσεων (views)

Google Maps και Google My Business

Η υποκαρτέλα που θα φτιάξετε με τη διεύθυνση και τα στοιχεία της επιχείρησής σας, αυτόματα εμφανίζεται και στο Google Maps. Έτσι κάποιος που ψάχνει κάτι σε σχέση με μια τοποθεσία θα βρεί εσάς, εφόσον έχουν γίνει σωστά οι εργασίες βελτιστοποίησης στο Google Business Profile.

Παράδειγμα, τα Theoxenia Palace Hotels (πελάτης μας).

google business profile theoxenia palace

Το ίδιο ισχύει για δύσκολες αναζητήσεις σε νησιά των Κυκλάδων, όπως για παράδειγμα, ο ELaiolithos (πελάτης μας).

google business profile luxury retreat naxos

Τιμές για Google My Business

Η Google δεν χρεώνει κάποιο ποσό για να χρησιμοποιεί μία επιχείρηση το Google My Business. Όμως χρειάζεται σωστό στήσιμο και σωστή και συνεχή συντήρηση. Είναι μέρος του Search και Content Marketing.

Συμπέρασμα

Μήπως το Google My Business, αντικαθιστά την “κανονική” σας ιστοσελίδα; Όχι. Είναι όμως άλλο ένα εργαλείο με πολλαπλά οφέλη που ενισχύσει την online παρουσία σας σε διαφορετικά πεδία του Digital Marketing.

Όπως για παράδειγμα η ανακοίνωση του Facebook για τα Facebook Shops, δεν μπορεί να αντικαταστήσει (και δεν πρέπει), το κανονικό σας eshop.

Όπως έχετε καταλάβει είναι πολύ κρίσιμο να το στήσετε σωστά και να το παρακολουθείτε και να το συντηρείτε.

Πρέπει να είναι μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής Digital Marketing. Από μόνο του δίνει μια Χ αξία στις ενέργειες προβολής. Συνδυαστικά όμως, αποδίδει αθροιστικά πολύ περισσότερη αξία.

Το θέμα όλο είναι να εμφανίζεστε όταν ψάχνει κάποιος για κάτι που σχετίζετε με εσάς και το Google My Business το ενισχύει αυτό.

Ρωτήστε μας πως μπορείτε να στήσετε ή να διορθώσετε την Online Markreting στρατηγική σας.

Διαβάστε επίσης:

Άλλα Άρθρα

Τι είναι το Coaching;

Η μεθοδολογία του coaching είναι αποτελεσματική όταν γίνεται απο...

Τι είναι το τοπικό SEO – Πλήρης οδηγός για το 2023

Ως ιδιοκτήτης μιας μικρής ή μεσαίας επιχείρησης, γνωρίζετε πόσο...

Ποιά είναι η σωστή επιχειρηματική στρατηγική ανάπτυξης;

Είχατε την καλύτερη επιχειρηματική ιδέα και την ξεκινήσατε. Πώς...

Τι είναι το Digital Marketing; Update 2023 – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Όσα πρέπει να ξέρεις για το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital...

Φιλοξενία Ιστοσελίδων WordPress

Πώς Λειτουργούν Οι Λύσεις Για Τη Φιλοξενία Ιστοσελίδων; Βρείτε...